Doar unul din cinci romani isi face cumparaturile din piata

Doar unul din cinci romani isi face cumparaturile din piata


Ponderea celor care cumpara produse din pietele agroalimentare este in scadere

Doar 20% dintre romani prefera sa cumpere in mod constant produse din pietele traditionale, iar ponderea lor este in scadere, a declarat Teodor Birt, presedintele Asociatiei Administratorilor de Piete din Romania (AAPR), intr-o conferinta de presa.

 

Asociatia a demarat campania #merglapiata, prin care isi propune sa readuca lumea in fata produselor de pe tarabe, sa informeze tinerii ca isi pot lua de aici produse mult mai proaspete decat in hipermarketuri si mult mai gustoase, incurajand astfel productia autohtona.

 

"In prezent, pietele reprezinta doar 20% din vanzari si mi-e teama ca ponderea va scadea pe viitor, la cum arata tendintele. Noi asta incercam, sa atragem cat mai multi tineri sa cumpere din piete, pentru ca la piata vin mai ales batranii, cei care au fost obisnuiti cu aceasta forma de comert. Incercam prin aceste campanii sa aducem si tinerii alaturi de noi, sa le redeschidem apetitul pentru produsele romanesti, care au o calitate superioara fata de cele din import", a precizat Teodor Birt.

 

El a aratat ca a purtat discutii si cu autoritatile locale, in subordinea carora se afla cele mai multe piete, pentru a initia proiecte de modernizare a spatiilor, astfel incat acestea sa devina mai atractive pentru segmentul tinerilor.

 

"Consumul de produse din piete duce si la incurajarea economiei romanesti, intrucat majoritatea produselor de aici sunt autohtone si vin direct de la producatori. Spre exemplu, in Piata Obor, 70% dintre comercianti sunt producatori, iar 85% dintre produse sunt romanesti", a continuat Birt.

 

AAPR a organizat miercuri o conferinta de presa pe aceasta tema in Piata Obor din Capitala, unde au fost prezenti mai multi bucatari celebri din emisiunile de profil, precum Patrizia Paglieri si Antonio Passarelli, dar si nutritionisti, care au explicat oamenilor ca produsele din piete sunt mult mai gustoase si mai sanatoase.

 

"Fructele si legumele de aici, din piata, sunt culese ieri. Exista etichete cu data cand au fost recoltate. La hipermarket, lantul este mult mai lung, marfa se duce la depozitul central, de acolo se aduce in magazin, sta cateva zile in frigidere, apoi sunt scoase afara. Nu avem acelasi produs. Pierde din calitatile nutritionale si din gust, este un produs total diferit", a spus Antonio Passarelli, chef la un restaurant de lux, care are contracte directe cu producatorii autohtoni pentru a achizitiona cele mai proaspete produse.

 

Potrivit datelor Asociatiei Administratorilor de Piete din Romania, romanii mananca mai multe produse din import decat din productia interna, desi agricultura romaneasca este capabila sa hraneasca intreaga populatie a tarii.

 

Acest lucru face ca, de 10 ani, deficitul comercial sa fie afectat masiv de comertul cu produse agroalimentare. Potrivit ultimului raport INS, in perioada ianuarie-mai 2018, deficitul comercial este mai mare cu 546,8 milioane de euro fata de 2017, ajungandu-se astfel la 5 miliarde de euro.

 

"Dupa datele MADR, Romania a inregistrat si anul trecut un deficit record de 853,9 milioane de euro in comertul cu produse agroalimentare, in crestere cu 53% fata de 2016, importurile ajungand la 7,1 milioane de euro fata de 6,51 miliarde de euro. Un nivel-record in ultima decada, inregistrat, in mod paradoxal, dintr-o zona cu potential romanesc urias, respectiv agricultura. In aceste conditii, sansele de redresare pe termen lung se afla sub un mare semn al intrebarii", a adaugat Teodor Birt.



Poti fi interesat si de