Dublu impact in industria globala a carnii de porc

Dublu impact in industria globala a carnii de porc


Daca 2020 ne-a fortat sa vorbim tot mai des de incertitudinea adusa de pandemia de coronavirus in mai toate ramurile economice, pentru reprezentantii sectorului suine fenomenele declansate anul acesta in piata globala reprezinta un al doilea soc major, capabil sa schimbe traiectoria industriei.

Conform predictiilor facute de experti FAO si de analistii Rabobank, 2020 va fi al doilea an consecutiv de declin in productia globala de carne de porc.

 

Criza PPA care macina efectivele de suine din aproape toata Asia (exceptie facand Tailanda), dar si pe cele din sud-estul si estul Europei, va continua sa isi manifeste influenta atat in comertul cu carne de porc, cat si in productia si comercializarea acesteia la nivel global, aici adaugandu-se si efectele negative ale crizei COVID-19.

 

Piata chineza, camp de lupta

 

Ca si in cazul exporturilor de carne de vita, China a reprezentat si inca va continua sa reprezinte un camp de batalie pentru acapararea unei cote de piata cat mai consistenta de catre marii jucatori. Ca bloc, Uniunea Europeana continua sa fie principalul furnizor de carne de porc pentru piata din China, prin exponentii sai principali: Spania si Germania.

 

In schimb, odata ce reducem analiza la nivel de tara, vedem clar ca intrarea Statelor Unite pe piata chineza, odata cu semnarea Fazei I a tratatului comercial dintre cele doua tari, a dus la detronarea Spaniei ca principal exportator de carne de porc in China.

 

Anuntul facut de marii producatori de porc din Statele Unite ale Americii, acela de a renunta la folosirea ractopaminei in cresterea suinelor, a accelerat procesul de accedere pe piata de carne de porc din China, chiar daca in prezent, intreruperi in furnizarea produselor sunt in continuare raportate, ca urmare a focarelor de COVID-19 care sunt descoperite in unitatile de procesare din SUA. Insa aceasta este doar o fata a monedei pe care o detine sectorul nord-american de suine.

 

Piete in deriva

 

Estimarile privind volumul de carne de porc ce ar urma sa fie importat de China in 2020 variaza intre 4 si 4,5 milioane de tone. Pana la sfarsitul lunii mai, China absorbise de pe piata globala aproape 2,5 milioane tone de carne de porc.

 

In acelasi timp insa, autoritatile de la Beijing obisnuiesc sa elibereze constant cantitati insemnate de carne de porc congelata, cu scopul de a tine preturile sub control.

 

Ceea ce se intampla in China si pe alte cateva piete din regiunea de sud-est a Asiei ramane totusi un fenomen separat fata de modul in care evolueaza preturile in alte regiuni ale lumii.

 

In Europa, pretul mediu al carnii de porc pare sa se fi stabilizat in jurul valorii de 152 de euro, dar in Brazilia sau in Nordul Americii, variatiile puternice de pret indica o instabilitate majora a pietelor, exportul parand singura salvare pentru industriile locale.

 

Cum insa abatoarele si unitatile de procesare lucreaza pe o norma de personal de 70%, pentru a respecta noile norme de distantare in randul angajatilor, preluare a efectivelor suine din piata pare destul de dificila. Ultimul focar de COVID-19 a fost anuntat la sfarsitul lunii august la o fabrica Maple Leafs in provincia canadiana Manitoba, iar impactul pentru crescatorii de porci din zona se anunta unul destul de serios.

 

Pe pierdere

 

Legate in mod indisolubil, piata americana si cea canadiana de carne de porc prezinta acelasi simptom bulversant: crescatorii de suine raporteaza pierderi de 30 dolari per cap de animal, in vreme ce procesatorii si retailerii capitalizeaza pe fondul unei cereri destul de consistente de carne in piata locala.

 

Un adevarat soc a fost inregistrat in luna iulie a acestui an, cand fermele Goldsboro Milling – Maxwell Foods au decis sa lichideze integral stocul de scroafe de reproducere in numar de 54.000 capete si sa abandoneze afaceri le in acest sector. „Este ceva fara precedent in industria noastra. In intreaga istorie a sectorului suine din Statele Unite nu a avut loc o lichidare de efective de o asemenea magnitudine”, a comentat Jim Long, presedintele Genesus Inc.

 

In Canada, pierderile sectorului au fost estimate la aproximativ 500 milioane de dolari, in vreme ce crescatorii din SUA se asteapta la perderi ce ar putea totaliza 5 miliarde de dolari. Ce-i drept, in cazul ultimilor, planul de ajutor de stat initiat de administratia Trump ar putea acoperi pana la 65% din pagubele raportate de fermele de nivel mediu si mare.

 

Pentru micii producatori insa... Uniunea Europeana reduce productia. Productia de carne de porc din Uniunea Europeana tinde la randul sau sa intre in declin, parte din cauza reducerii consumului pe piata unica, parte din cauza reglementarilor de mediu tot mai dure. In acest moment, doar Spania (+3%) si Danemarca (+1,2%) tind sa incurajeze productia de carne de porc, restul tarilor din blocul unionist raportand un declin in productie, in unele cazuri chiar alarmant, dupa cum arata cifrele de sacrificare pe primele 5 luni ale anului din Romania (-12,8%), Italia (-15,9%) sau Bulgaria (- 26,1%). In total, numarul de suine sacrificate in perioada ianuarie-mai 2020 a scazut cu 3,3% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Impactul ar putea fi mult mai serios pe tot semestrul I, daca este sa luam in calcul criza COVID-19 care a afectat cea mai mare unitate de procesare carne de porc din Germania, fabrica Rheda detinuta de grupul Tönnies, dar si alte abatoare din UE: Smithfield Romania, Danish Crown Danemarca sau alte 4 unitati din Olanda.

 

Un pericol permanent

 

Mai mult, industria carnii de porc la nivel mondial ramane in continuare expusa riscului agravarii epidemiei de Pesta Porcina Africana (PPA). In China si in Vietnam se intrevad intentii de consolidare si refacere a sectorului suine, dar pericolul inca pandeste.

 

Spre exemplu, Coreea de Sud nu a mai inregistrat cazuri noi de pesta porcina africana in ferme din luna noiembrie a anului trecut. Cu toate acestea, oficialii din tara asiatica sustin ca se asteapta la un nou val epidemic, cata vreme numarul de cazuri la porcii mistreti este in crestere.

 

In zona europeana, Polonia este cea care da fiori reci oficialilor din Germania, numai in acest an fiind raportate 71 de focare descoperite in ferme de diferite dimensiuni. Din perspectiva expertilor, chestiunea intrarii virusului in efectivele porcine din Germania nu este una de „daca”, ci de „cand”.

 

Virusul se manifesta destul de virulent si in alte tari din regiunea de est si sud-est a continentului european: Romania, Bulgaria, Serbia, Belarus, Ucraina etc, dar o nota pozitiva o da situatia din Belgia, unde nu s-au mai inregistrat cazuri de PPA la efectivele de mistreti inca din toamna anului trecut.

 

De altfel, tara a facut demersuri pentru a fi declarata ca fiind libera de virus si asteapta in luna septembrie un verdict din partea Organizatiei mondiale pentru sanatate animala (OIE).

 

Analiza realizata de Marius Jianu in editia cu nr. 72 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.

 



Poti fi interesat si de