EXCLUSIV. Veste proasta! Romania si-a pierdut statusul de tara libera de pesta porcina clasica

EXCLUSIV. Veste proasta! Romania si-a pierdut statusul de tara libera de pesta porcina clasica


Organizatia Mondiala pentru Sanatate Animala a suspendat statusul de tara libera de pesta porcina clasica al Romaniei, incepand cu 23 martie.

“Pentru a monitoriza respectarea de catre Romania a prevederilor Codului Terestru OIE pentru mentinerea statutului sau de tara libera de pesta porcina clasica, o misiune a fost efectuata in tara in 2020. Ca urmare, statusul de tara libera de pesta porcina clasica al Romaniei, recunoscut de Adunarea Mondiala a Delegatilor din OIE, in termenii Rezolutiei nr. 22 adoptata in mai 2019, este suspendat cu efect din 23 martie 2020”, se arata pe site-ul Organizatiei Mondiale pentru Sanatate Animala.

 

Decizia poate fi citita accesand link-ul urmator: https://www.oie.int/animal-health-in-the-world/official-disease-status/classical-swine-fever/suspensionreinstatement-of-status/

 

Informatia extrem de importanta ne-a fost comunicata de catre presedintele Sindalimenta, Dragos Frumosu, care s-a aratat revoltat ca autoritatile romane nu iau nicio masura pentru a limita efectele unei astfel de decizii.

 

“Este un subiect despre care se vorbeste de multa vreme. Documentul a aparut in mod oficial in urma cu cateva zile, dar in toata aceasta perioada Ministerul Agriculturii nu a avut nicio reactie. Riscurile sunt foarte mari pentru ca putem asista la blocarea exporturilor de carne si produse din carne de porc, dar si la dificultati in ceea ce priveste importurile intracomunitare cu produse din carne de porc. Serviciile veterinare din tarile Uniunii Europene vor verifica drastic produsele noastre si prin absenta unor masuri, riscam ca unele societati sa piarda foarte mult, sa pierdem multi bani la bugetul statului, riscam sa cream o problema deosebit de grava din punct de vedere social prin pierderea unor locuri de munca, pentru ca, daca activitatea se reduce si vanzarile scad, sigur ca apar aceste situatii negative”, a declarat Dragos Frumosu, presedintele Sindalimenta, pentru INDUSTRIA CARNII.RO.

 

Contactat de INDUSTRIA CARNII.RO, seful ANSVSA nu a infirmat informatia, sustinand ca institutia va reveni cu clarificari.

 

„Intr-una din zilele urmatoare, vom face o informare cu privire la raportul OIE despre acest subiect”, ne-a declarat Robert Chioveanu, presedintele ANSVSA.

 

Patru experti ai OIE s-au aflat in Romania, in perioada 20 – 23 ianuarie a.c., si au evaluat modul in care tara noastra respecta prevederile relevante ale Codului terestru de sanatate animala pentru mentinerea statusului de tara libera de pesta porcina clasica (PPC).

 

Scopul misiunii a fost de a evalua modul in care au fost implementate recomandarile misiunii OIE anterioare, din luna mai a anului 2017, in urma careia Romania a fost recunoscuta oficial ca tara libera de pesta porcina clasica (PPC).

 

Expertii misiunii au facut verificari in ceea ce priveste sistemul de supraveghere existent pentru PPC fiind vizate mai multe aspecte, dintre care: sistemul de detectie timpurie, nivelul de biosecuritate si masurile de control aplicate pentru depistarea prezentei virusului si preventia raspandirii virusului in caz de suspiciune sau confirmare a pestei porcine clasice in exploatatiile nonprofesionale.

 

De asemenea, expertii OIE au efectuat vizite pe teren, la exploatatii comerciale si in special exploatatii nonprofesionale, abatoare, posturi de inspectie la frontiere si fonduri de vanatoare, si au verificat modul in care sunt aplicate normele de biosecuritate si gestionarea procedurilor de informare, supraveghere si inspectie.

 

 

 Poti fi interesat si de