Economii prin intretinerea si proiectarea corecta a instalatiilor frigorifice (II)

Economii prin intretinerea si proiectarea corecta a instalatiilor frigorifice (II)


Eficientizarea instalatiilor de refrigerare este una dintre cele mai importante preocupari ale companiei Frigo Consult Tehnic AB, motiv pentru care specialistii acesteia au initiat o campanie de comunicare in cadrul revistei INDUSTRIA CARNII.RO menita sa aduca companiilor din industria carnii economii consistente de energie si implicit de bani.

Continuam in aceasta editie sa va prezentam cateva aspecte esentiale referitoare la proiectarea si intretinerea eficienta, cat si rolul determinant al specialistului in instalatii frigorifice.

 

– continuare din numarul 75 al revistei –

 

2.3. Curatati si degivrati bateria racitorului de aer

Cand este necesar, curatati si degivrati bateria racitorului pentru a preveni acumularea de gheata si reducerea ulterioara a eficientei transferului de caldura. Apa rezultata din degivrare poate fi utilizata. Cercetati oportunitatile de a reduce sau reutiliza apa in alta parte a instalatiei frigorifice. O buna ventilatie poate ajuta, de asemenea, la degivrare.

 

Metodele de intretinere a vaporizatorului:

- verificarea si reglarea ventilelor;

- verificarea motoarelor si comenzilor;

- verificarea paletelor ventilatorului;

- verificarea citirilor instrumentului;

- verificare daca nu exista garnituri in stare buna, fara scurgeri de apa;

- verificare daca conducta de scur­gere nu prezinta obstacole;

- verificarea sistemelor de degivrare;

- fixarea conexiunilor electrice.

 

Degivrarea racitorului poate fi facuta  cu rezistente electrice, cea mai energofaga solutie, dar si cu gaz fierbinte, o solutie prin recuperarea caldurii. Gazul din zona de presiune inalta poate fi utilizat pentru degivrarea evaporatoarelor si ofera o alternativa excelenta la dezghetarea vaporizatorului, economisind energie. Ciclurile de degivrare pot fi setate automat pentru a avea loc la sfarsitul turelor de productie sau pauzelor, ajutand la prelungirea duratei de productie sau in functie de senzorul de gheata, just in time, dezvoltat de HB Product.

 

2.4. Reduceti patrunderea caldurii

Patrunderea caldurii poate fi redusa prin inchiderea usilor si stingerea luminilor, ceea ce poate economisi pana la 10% din puterea instalatiilor frigorifice. Alte metode de reducere a patrunderii caldurii includ:

 

- mentinerea izolatiei si a etansarilor usilor pentru a reduce pierderile;

- izolarea podelei;

- reducerea caldurii din iluminat prin instalarea de iluminat eficient din punct de vedere energetic, care produce mai putina caldura;

- curatarea racitoarelor cu agenti de igienizare, mai degraba decat cu apa fierbinte, pentru a preveni retentia de caldura;

- racirea produsului cat mai mult posibil inainte de introducerea in spatii frigorifice utilizand incaperi de “pull down” la sarcina maxima inainte de a muta produsul intr-o incapere mare;

- utilizati in mod eficient spatiul din camerele frigorifice si luati in considerare daca spatiul neutilizat poate fi separat;

- incurajarea bunei practici a operatorului, cum ar fi inchiderea usilor si stingerea luminilor in spatii frigorifice neocupate prin instalarea de inchizatori automate de usi, intrerupatoare de lumina sau alarme si utilizarea perdelelor cu benzi din plastic sau a usilor batante pentru zonele deschise frecvent folosind mai degraba agenti de igienizare decat apa fierbinte pentru a curata racitoarele. Podelele din beton pot absorbi caldura din apa fierbinte, crescand temperatura cu pana la 20%.

 

2.5. Reduceti pierderile din condensator

O reducere de 1°C a temperaturii de condensare va creste eficienta compresorului cu doua pana la patru procente.  Multe instalatii functioneaza cu o presiune mai mare decat cea necesara (presiune / temperatura de condensare) pe o gama de temperaturi exterioare.

 

Corelarea presiunii cu temperaturile ambiante permite sistemului de refrigerare sa functio­neze atat cat este nevoie in orice conditii ambientale, fara a compromite fiabilitatea sistemului.

 

Ventilatoarele condensatorului functioneaza la o presiune a “floating head”, economiile in consumul de energie si uzura redusa a compresorului compenseaza acest cost. Eliminarea opririi si pornirii ventilatoarelor poate, de asemenea, prelungi viata ventilatorului si a motorului.

 

2.6. Dimensionati si intretineti corect condensatoarele

Dimensiunile condensatoarelor trebuie sa se potriveasca sarcinii. Condensatorul este prea mic, temperatura de condensare va creste sau daca este prea mare pot fi pierderi de presiune pe circuit si un cost al investitiei exagerat. Prin pastrarea condensatoarelor curate si in stare buna, de exemplu, prin evitarea coroziunii, putem obtine un transfer eficient de energie.

 

- Asigurati-va ca ventilatoarele condensatorului functioneaza corect, sunt lubrifiate, suruburile sunt stranse si lamelele sunt in stare buna;

- Verificati setarile ventilatorului.;

- Verificati daca exista scurgeri;

- Verificati schimbatoarele de caldura pentru scara, decalcifiati-le dupa cum este necesar si confirmati concentratia adecvata de biocid;

- Curatati tuburile de apa ale condensatorului conform manualului producatorului cu un CIP (Clean-In-Place) in cazul schimbatorilor de caldura cu garnitura sau deschideti condensatorul, curatati-l si regarniturati;

- Confirmati utilizarea setarilor sezoniere adecvate pentru a face fata schimbarilor din mediul inconjurator sau de apa de racire disponibila.

 

– urmarea in numarul viitor al revistei –

 

Contact: adrian.balaoi@ab-frigoconsult.ro

 

Articol scris de Frigo Consult Tehnic AB

 Poti fi interesat si de