Edenred: Aproape jumatate din angajatii romani cheltuie 40% din venituri pe mancare

Edenred: Aproape jumatate din angajatii romani cheltuie 40% din venituri pe mancare


Compania de beneficii extrasalariale Edenred, in parteneriat cu HORA, organizatie reprezentativa a industriei ospitalitatii romanesti, a organizat la Palatul Parlamentului primul eveniment al anului care pune accent pe importanta obiceiurilor alimentare sanatoase si pe impactul pe care acestea le au pentru performanta si bunastarea angajatilor.

Conferinta a adus, in premiera, in dezbaterea publica si rezultatele Barometru FOOD 2023, un amplu sondaj anual Edenred al tendintelor alimentare (ale angajatilor si ale restaurantelor), realizat in 19 tari, inclusiv Romania. Studiul releva o noua tendinta globala: in vremuri de inflatie, angajatii, mai mult ca niciodata, acorda o atentie deosebita alimentatiei sanatoase si doresc sa manance mai bine, chiar daca acest fapt devine impovarator pentru bugetul lor. Astfel, aproape jumatate din angajatii romani au declarat ca utilizeaza 40% din venitul lunar pe alimente. In acest context, cardul de masa este perceput ca un instrument puternic de securizare a bugetului pentru alimente, 8 din 10 angajati romani afirmand ca tichetele de masa le cresc puterea de cumparare, iar 7 din 10 respondenti mentionand ca acestea au, in aceasta situatie economica, si un impact semnificativ in diminuarea stresului.

 

Barometrul FOOD scoate la suprafata preferinta tot mai mare a angajatilor romani pentru "farfuria verde sanatoasa" de mancare, adica una in care predomina produsele proaspete (95%) si legumele (87%). Se remarca o nevoie a angajatilor in crestere pentru preparatele echilibrate si sanatoase (57%), care se reflecta in principal printr-o cerere mai mare pentru produse locale (53%) sau vegane (40%).

 

"Alimentatia sanatoasa nu este doar un subiect la moda. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, angajatii care au obiceiuri nutritionale echilibrate pot fi chiar si cu 20% mai productivi. De altfel, aceasta convingere se reflecta si in perceptia angajatilor romani, aproape 100% dintre cei care au raspuns sondajului Barometrului FOOD 2023 declarand ca alimentatia sanatoasa este un factor decisiv pentru starea lor generala de bine. Ultima perioada a venit cu provocari noi pentru stilul nostru de viata. De aceea, ne-am propus sa continuam misiunea FOOD de a conecta toti partenerii relevanti - factori guvernamentali si de business, restaurante sau cantine, dar si mici producatori locali - si impreuna cu HORA sa dezvoltam un ecosistem functional care sa faciliteze unui numar cat mai mare de angajati posibilitatea de a accesa cu usurinta un pranz sanatos, in timpul programului de lucru si cat mai aproape de birou", a declarat Ana Busuioc, Legal & Corporate Affairs Director, Edenred.

 

Restaurantele din Romania fac eforturi sa vina in intampinarea acestei tendinte la nivel de consumator, in ciuda barierelor pe care le intampina in incercarea de a-si imbunatati oferta si de a oferi produse mai sanatoase. 6 din 10 reprezentanti de restaurante chestionati in studiu au declarat ca pregatirea unor preparate si retete sanatoase este mai costisitoare, desi 5 din 10 au considerat ca aceasta schimbare genereaza surse de venit durabile. Principalele masuri luate de catre restaurante sunt cele legate de schimbarea furnizorilor cu cei care ofera produse mai sanatoase si de origine locala (74%) si orientarea catre produse organice (63%).

 

"Mancatul constient este poate cel mai mare lux al timpurilor noastre, din pacate. In vria in care traim, uitam de multe ori sa ne acordam timp pentru a ne bucura cu adevarat de masa. Pentru echilibrul nostru si pentru sanatate. Tot din graba, de cele mai multe ori, facem alegeri nepotrivite si nu dintre cele mai sanatoase pentru organism. Salut initiativa Edenred de a promova un stil de viata sanatos si ma bucur ca noi, prin organizatia HORA, putem contribui la educarea si insusirea unui comportament echilibrat in relatia cu mancatul. Asadar, incurajez pe toata lumea sa se bucure zilnic de pauza de pranz asa cum se cuvine, si va asteptam la restaurante, pentru un plus de buna dispozitie", a declarat Radu Savopol, presedinte HORA si co-fondator 5 to go.

 

Potrivit unui comunicat al companiei, evenimentul a marcat, totodata, aniversarea a cinci ani de cand FOOD, cel mai mare program european de educatie alimentara, este prezent si in Romania. Alaturi de cele mai importante voci ale autoritatilor publice (Cancelaria Primului-Ministru, Ministerul Educatiei, Institutul National de Sanatate Publica, membri ai celor doua camere ale Parlamentului Romaniei, Ambasada Frantei in Romania) si de business, conferinta FOOD a creat o platforma de dezbatere si de constientizare privind impactul pozitiv pe care il are parteneriatul colaborativ intre mediul public si cel privat in obiceiurile alimentare ale romanilor si in consolidarea unei culturi nationale puternice de preventie.

 

Evenimentul de la Palatul Parlamentului s-a incheiat cu Cea mai Mare Pauza de Pranz. Edenred a invitat peste 55.000 de parteneri sa-si scoata astazi echipele la pranz pentru a genera impreuna - prin puterea exemplului personal (Lead by example) - cea mai ampla miscare a mediului de business in sustinerea importantei pauzei de pranz si a meselor sanatoase.



Poti fi interesat si de