Estul si restul?


In perioada redactarii articolului trecem printr-o noua majorare a preturilor pe majoritatea burselor europene de referinta pentru carnea de porc.

Pietele din regiune au evoluat intr-un mod diferit. Explicatia: nici o tara din estul Europei nu este autosuficienta in privinta carnii de porc. Concluzia ar fi ca preturile din regiune sunt mai ridicate la carnea de porc si nimeni nu face export. Realitatea? De aproximativ doua decenii tarile din Europa de Est constituie o tinta pentru surplusul de carne de porc din Vest, atunci cand pietele mult mai rentabile din propriile tari nu absorb suficient volum si exportul spre Asia nu functioneaza. Dupa cum precizam, consumul specific este destul de diferit in fiecare tara si balanta principalelor piese transate este data de aceasta specificitate.

 

Conform informatiilor primite de la mai multi traderi de carne de porc, pentru piata romaneasca un import de 20 de tone(un TIR) este compus din aproximativ:

- 10 tone ceafa fara os

- 3 tone spata fara os (4 D)

- 3 tone pulpa fara os (4 D)

- 4 tone piese diverse(cotlet, piept, muschiulet, etc.)

 

Aplicand valori medii de randamente de transare, ajungem la urmatoarele date:

- pentru a obtine 10 tone ceafa fara os este nevoie de 1887 de carcase de porc provenite de la porci cu greutatea vie de 130 kg

- 3 tone spata fara os (4 D) este nevoie de 325 de carcase de porc

- 3 tone pulpa fara os (4 D) este nevoie de 176 de carcase de porc

 

Va rog sa urmariti disproportia dintre numarul de carcase necesare pentru a produce aceasta cantitate de marfa. Compozitia unui TIR de import reflecta cel mai bine necesarul specific pentru industria si comertul cu carne de porc din Romania. Disproportia dintre numarul de carcase necesare pentru a obtine diferitele piese explica un fenomen mai greu de inteles pentru majoritatea crescatorilor de porci: desi suntem in pozitia de importator net de carne de porc, abatoarele au perioade in care platesc un pret sub cel al principalelor burse de referinta. Din pacate, este justificat.

 

De aproape 5 ani, producatorii romani de carne de porc nu mai au acces la pietele de carne din afara tarii. Toata cantitatea de marfa obtinuta in urma transarii este mai mare, calculata in piese cu valoare mare decat necesarul de piata. Singura solutie, in lipsa pietelor de export, este transformarea ei in materie prima pentru unitatile de procesare: carne porc lucru(C.P.L.) de diverse calitati. Insa, si in acest caz, intervine piata: se importa si C.P.L., la preturi cu cateva zeci de centi mai mici, decat al pulpei sau spetei 4 D. Ca atare, dincolo de consumul specific al pietei romanesti, o cantitate mare de carne se va vinde cu un pret redus, transformandu-se in materie prima.

 

Acest calcul a fost confirmat si de unul dintre cei mai exigenti jucatori din piata noastra. Solutia, identificata de el: achizitionarea de unitati de procesare, pentru a transforma pierderea din abatorizare intr-un avantaj competitiv in piata preparatelor din carne, avand si controlul total asupra calitatii materiei prime. Este aceasta o solutie universal valabila? Cu siguranta nu! Si piata produselor din carne este una foarte competitiva, abordata si de catre jucatorii din tarile vestice. Totodata, exista si specificul religios al consumului: o mare parte din populatie nu consuma carne de porc in perioada posturilor.

 

Nu avem prea multe alternative:

- campanii de sustinere a consumului de carne de porc, in primul rand de origine romaneasca. In aceasta privinta, grupul grupul Addor Media Press (Industria Carnii.ro, AgroFood.ro, EuroMeatNews.com) depune un efort permanent si este deschis oricaror sugestii.

- cresterea presiunii asupra mediului politic pentru a sustine masuri reale si active pentru combaterea pestei porcine africane.

 

Problematica P.P.A. este una veche, cel mai mare producator european de carne de porc, Spania, confruntandu-se zeci de ani cu aceasta boala. Putem invata din experienta lor, sau continuam sa credem ca nicaieri nu exista (si nici n-a existat) conditiile de la noi? Fermele de subzistenta nu constituie un pericol pentru industria porcului, transformarea lor in „solutie” pentru asigurarea independentei alimentare a tarii insa este, cel putin, o utopie.

 

Romania are cele mai multe focare de P.P.A. la porc domestic din Europa. Doar in luna mai au fost sacrificate aproape 30 de mii de capete de porc din ferme comerciale, datorita infectarii. De ani de zile se organizeaza conferinte, unde se dezbate problematica pestei porcine africane din Romania.

 

Autoritatile, atunci cand participa, solicita intelegere pentru „specificul national”. Ni se arata, acum, programul de sprijin pentru construirea sau extinderea unor ferme de scroafe. Pai, la ora actuala, proiectele sunt in stand-by. Nu exista finantare pentru contributia proprie, din cauza riscului pestei porcine africane! Iar finantarea, la costurile actuale, ajunge la 40-50% din valoarea proiectului.

 

„Specificul national” va fi acesta? Estul si restul?

 

abraham2

 

Articol publicat in editia cu numarul 89 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO, realizat de catre Dr. Ing. Abraham Tiberiu.



Poti fi interesat si de