FAO: Preţurile mondiale la alimente au crescut uşor în iunie

FAO: Preţurile mondiale la alimente au crescut uşor în iunie


Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut în iunie, sprijinit de majorarea cotaţiilor la carne, lactate şi uleiuri vegetale, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În iunie, acest indice s-a situat la o medie de 128 puncte, în creştere cu 0,5% faţă de nivelul înregistrat în mai. Indicele rămâne la o valoare cu 5,8% mai mare decât cea înregistrată în iunie 2024, dar cu 20,1% sub maximumul istoric atins în martie 2022.

Cotaţiile la cereale au scăzut cu 1,5% în iunie, la 107,4 puncte, cu 6,8% sub nivelul de anul trecut, după ce preţurile la porumb pe plan global au scăzut semnificativ, pentru a doua lună consecutiv. Recoltele mai mari şi concurenţa acerbă în domeniul exporturilor din Argentina şi Brazilia afectează cotaţiile la porumb, în timp ce au scăzut şi preţurile la orz şi sorg.

În schimb, preţurile la grâu au crescut, pe fondul temerilor privind condiţiile meteo din Rusia, Uniunea Europeană şi Statele Unite.

În iunie, preţurile la uleiurile vegetale au crescut cu 2,3%, fiind acum cu 18,2% peste nivelul de anul trecut, în urma preţurilor mai ridicate la uleiul de palmier, cel de soia şi de rapiţă.

Cotaţiile la zahăr au scăzut luna trecută cu 5,2%, cel mai redus nivel din aprilie 2021, reflectând îmbunătăţirea perspectivelor de aprovizionare în Brazilia, India şi Thailanda.

Preţurile la carne au atins un nivel record în iunie, fiind acum cu 6,7% peste nivelul de anul trecut, înregistrându-se creşteri la toate categoriile, cu excepţia cărnii de pasăre. Cotaţiile la zahăr au urcat luna trecută cu 0,5%.

Într-un raport separat, FAO şi-a revizuit estimările privind producţia mondială de cereale în 2025 până la 2,925 miliarde de tone, un avans de 0,5% faţă de estimarea anterioară, şi cu 2,3% peste nivelul de anul trecut. Perspectiva ar putea fi afectată de seceta din unele păţi din emisfera nordică, avertizează FAO.



Poti fi interesat si de