FAO: Preturile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din mai 2014

FAO: Preturile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din mai 2014


Indicele global al preturilor la produsele alimentare a crescut in aprilie pentru a 11-a luna consecutiv, ajungand la cel mai ridicat nivel din mai 2014, pe fondul avansului preturilor la zahar, a anuntat joi Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In aprilie, acest indice a crescut pana la 120,9 puncte, de la o valoare de 118,9 puncte in februarie (o cifra revizuita usor in sus fata de valoarea initiala de 118,5 puncte).

 

Noile estimari indica in acest sezon o crestere a productiei de grau si de porumb, a anuntat organizatia cu sediul la Roma.

 

In aprilie, preturile la cereale au inregistrat o crestere cu 1,2% fata de luna precedenta, si de 26% fata de perioada similara din 2020. Ingrijorarile privind situatia culturilor din Argentina, Brazilia si Statele Unite au dus la cresterea pretului porumbului cu 5,7% luna trecuta, pretul graului s-a mentinut in mare parte stabil, in timp ce a scazut pretul orezului.

 

In aprilie, pretul zaharului a crescut cu 3,9% fata de luna precedenta, si cu 60% fata de perioada similara din 2020, din cauza temerilor privind recolta slaba din Brazilia, in timp ce pretul uleiurilor vegetale a urcat cu 1,8%.

 

Preturile la lactate s-au majorat cu 1,2% in aprilie, iar pretul carnii cu 1,7%, pe fondul majorarii cererii din estul Asiei.

 

Conform noilor estimari ale FAO, productia mondiala de cereale in sezonul 2020 va fi de 2,767 miliarde tone, datele reprezentand o crestere de 2,1% fata de sezonul 2019.

 

In sezonul 2021/22, productia de grau ar urma sa creasca la 778,8 milioane tone, fiind anticipata o crestere de 6% a productiei in Uniunea Europeana.

 

Preturile la alimente inregistreaza cea mai lunga perioada de crestere din ultimul deceniu pe fondul valului de achizitii al Chinei si al livrarilor limitate pentru mai multe produse de baza, ceea ce risca sa accelereze inflatia. Aceasta ingrijorare este una pronuntata in special in randul tarilor sarace care sunt dependente de importuri si au plase de siguranta si o putere de cumparare limitate si care in prezent se confrunta si cu efectele pandemiei.



Poti fi interesat si de