Fermierii din Botosani vor sacrifica la abatoare aproape 10.000 de miei

Fermierii din Botosani vor sacrifica la abatoare aproape 10.000 de miei


Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Botosani estimeaza sacrificarea, in perioada sarbatorilor pascale, a aproximativ 10.000 de miei, a declarat directorul institutiei, Mihai Turcanu.

Potrivit acestuia, la nivelul judetului sunt autorizate pentru sacrificarea ovinelor cinci abatoare, Botosaniul fiind judetul cu cea mai mare capacitate de sacrificare din Romania.

 

“In baza cifrelor de anul trecut, cand s-au sacrificat peste 10.000 de miei, aproximam ca tot in aceeasi cifra ne-am putea incadra si in acest an. (...) Botosaniul este judetul cu cea mai mare capacitate de sacrificare si sacrifica cele mai multe bovine si ovine din Romania”, a afirmat Turcanu.

 

Acesta atrage atentia asupra faptului ca toti mieii comercializati in pietele din Botosani trebuie sa fie sacrificati in unitati de abatorizare autorizate, in conditiile in care nu au fost acordare derogari de la norme.

 

Oficialul DSVSA sustine ca primariile ar putea obtine derogare pentru sacrificari in puncte special amenajate de pe raza unitatilor administrativ-teritoriale (UAT), insa nicio administratie locala nu a facut o astfel de solicitare.

 

“Daca ar fi facut UAT-urile cerere pentru derogare, sa taie in alte locuri decat in unitati de abatorizare, atunci trebuiau conditii special, dar minimale, nu conditii care nu ar fi putut fi indeplinite. Din pacate, niciun UAT nu a facut nicio cerere in acest sens la noi, la DSVSA, pentru sacrificare in alte locuri decat in abatoare, cum ar fi piete sau locuri special amenajate, cu derogarile special pentru sarbatorile pascale. In aceste conditii, toti mieii care vor fi comercializati de Paste ar trebui sa fie sacrificati in unitati de abatorizare, pentru ca nu sunt cerute derogari si orice miel scos spre comercializare ar trebui sa fie stampilat cu stampila ovala a unitatii unde s-a abatorizat”, a adaugat Mihai Turcanu.Poti fi interesat si de