Fermierii romani si moldoveni pot deveni competitivi pe piata daca se asociaza

Fermierii romani si moldoveni pot deveni competitivi pe piata daca se asociaza


Fermierii din Romania si Republica Moldova trebuie sa se organizeze in forme asociative pentru a deveni competitivi pe piata, iar ministerele de resort din cele doua tari trebuie sa colaboreze pentru a asigura suportul institutional necesar in beneficiul fermierilor si antreprenorilor, este concluzia principala a conferintei de inchidere inclusa in proiectul transfrontalier „Parteneriat pentru dezvoltarea durabila a mediului rural din Romania si Republica Moldova?, organizata recent la Ungheni.

In cadrul evenimentului, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a fost reprezentat de secretarul de stat Alexandru Tachianu.

 

Potrivit ministerului de resort, incepand din data de 23 iulie 2019, au fost organizate 11 conferinte regionale cu rolul de a contribui la cunoasterea realitatilor din sectorul agricol si identificarea unor solutii printr-un dialog deschis cu fermierii din Republica Moldova.

 

„In urma evenimentelor organizate in cadrul acestui proiect, s-a desprins ideea ca este necesara stimularea fermierilor in vederea organizarii in forme asociative pentru a fi competitivi pe piata, iar cele doua ministere trebuie sa colaboreze pentru a asigura suportul institutional necesar in beneficiul fermierilor si antreprenorilor. Problemele cu care se confrunta Romania si R. Moldova sunt similare, iar conlucrarea duce in mod sigur la identificarea solutiilor, pornind inclusiv de la experienta Romaniei in calitate de stat membru UE. Colaborarea dintre Romania si R. Moldova are ca scop transferul de cunostinte, crearea unor conexiuni pentru realizarea unor parteneriate publice private, dar si cu antreprenorii din domeniul agricol dintre cele doua state si valorificarea oportunitatilor de investitii in agricultura?, se mentioneaza in comunicat.

 

Participantii la sesiunile de dezbateri au sustinut si faptul ca realizarea unui schimb de informatii si bune practici are ca scop principal atingerea unui deziderat comun - o dezvoltare durabila a sectorului agricol si un mediu rural modern si atractiv pentru generatiile tinere.

 

„Elementele ce trebuie avute in vedere se refera la asigurarea securitatii alimentare din punct de vedere cantitativ si calitativ, fara a periclita diversitatea produselor, respectarea regulilor privind siguranta alimentelor, trasabilitatea, etichetarea in conformitate cu cerintele consumatorilor, fara a afecta competitivitatea sectorul agroalimentar cu precadere a fermierilor, IMM -urilor?, precizeaza MADR.

 

Oficialul roman a afirmat, totodata, ca MADR, impreuna cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale si Mediului din Republica Moldova, vor colabora cu mediul privat, asociatii si mediul academic pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar.

 

In plus, toate elementele rezultate in urma sesiunilor regionale se vor regasi intr-o rezolutie finala ce va fi supusa consultarii in perioada urmatoare.

 

Sesiunile de dezbateri au fost organizate de Asociatia Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni (AOAMP), in colaborare cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale si Mediului din Republica Moldova si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Romania.



Poti fi interesat si de