Firme din industria pestelui, amendate cu jumatate de milion de lei

Firme din industria pestelui, amendate cu jumatate de milion de lei


In perioada 11 martie – 5 aprilie 2019, inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor impreuna cu reprezentantii Inspectoratelor de Politie judetene, şi, respectiv, al municipiului Bucureşti au desfasurat o actiune la nivel national, pentru verificarea modului in care sunt respectate, de catre operatorii din sectorul alimentar, conditiile sanitare veterinare şi de siguranta alimentelor referitoare la producerea, colectarea, transportul, procesarea, reambalarea, depozitarea si comercializarea pestelui si produselor din pescuit provenite din productia interna si din comertul intracomunitar.

In cadrul actiunii au fost verificate 2.354 de obiective: 19 ambarcatiuni de pescuit, 25 de puncte de debarcare a pestelui, 43 de centre de colectare peste, 96 de ferme de acvacultura cu centre de colectare a pestelui integrate, 40 de unitati de produse proaspete din pescuit (cherhanale), 41 de unitati de procesare a pestelui si produselor din pescuit, 117 unitati de reambalare si depozite independente care asigura stocarea pestelui si produselor din pescuit, 1.311 magazine de desfacere a pestelui, precum si 662 de mijloace auto utilizate pentru transportul pestelui si produselor din pescuit.

 

In urma controalelor au fost aplicate 168 de sanctiuni contraventionale in valoare de 588.260 de lei, au fost emise 4 ordonante privind suspendarea temporara a activitatii si 9 ordonante pentru interzicerea desfasurarii activitatii unor unitati. Totodata a fost retinuta oficial şi dirijata catre unitati de neutralizare cantitatea de 9.191 de kg peste.

 

„Dintre neconformitatile sanctionate, mentionam:

- deficiente privind aplicarea programelor de igienizare a spatiilor de productie, respectiv, a programelor de combatere a daunatorilor si de eliminare a subproduselor nedestinate consumului uman;

- deficiente privind trasabilitatea, marca de identificare si etichetarea pestelui destinat comercializarii;

- nerespectarea normelor sanitare veterinare privind conditiile de igiena şi de temperatura a pestelui, pe durata transportului, la nivelul depozitelor, unitatilor de reambalare precum si la nivelul unitatilor de comercializare a pestelui si produselor din pescuit;

- utilizarea unor mijloace neautorizate pentru trasportul pestelui si produselor din pescuit;

- comercializarea pestelui si produselor din pescuit in spatii care nu detin documente de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor pentru desfasurarea activitatii de vanzare cu amanuntulˮ, se arata intr-un comunicat al ANSVSA.

 

Inspectorii sanitari veterinari le reamintesc cetatenilor numarul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice retea de telefonie, pentru a sesiza nereguli in domeniul sigurantei alimentelor.



Poti fi interesat si de