Focar de gripa aviara intr-o exploatatie comerciala din judetul Mures

Focar de gripa aviara intr-o exploatatie comerciala din judetul Mures


Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la pasarile dintr-o exploatatie comerciala din localitatea Ungheni, judetul Mures, ferma avand un efectiv de 180.000 de capete, informeaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit unui comunicat al institutiei, imediat, la nivel central s-a activat Unitatea Operationala Centrala condusa de presedintele ANSVSA, Robert Viorel Chioveanu, si la nivel local a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Mures, care a adoptat Programul de Masuri pentru combaterea si stingerea focarului de gripa aviara.

 

La nivelul exploatatiei infectate au fost impuse restrictii de miscare a pasarilor, personalului, mijloacelor de transport si furajelor. De asemenea, a fost demarata eutanasierea pasarilor existente in focar, iar cadavrele vor fi ecarisate prin incinerare, impreuna cu resturile de furaje, cu asternutul si cu tot ce a putut constitui o sursa de infectie. Dupa indepartarea cadavrelor si a deseurilor, intreaga suprafata a fermei, precum si utilajele si mijloacele de transport vor fi dezinfectate, precizeaza ANSVSA.

 

"Ancheta epidemiologica este in desfasurare in vederea stabilirii sursei de infectie si a trasabilitatii pasarilor. In zonele cu restrictii, masurile vor fi mentinute minim 30 de zile", se mentioneaza in comunicat.

 

Totodata, in jurul focarului s-a delimitat o zona de protectie pe o raza de 3 km si o zona de supraveghere pe o raza de 10 km unde s-au luat masuri de restrictie severe de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport si se aplica urmatoarele: recensamantul tuturor exploatatiilor cu pasari, inspectarea de catre medicii veterinari a tuturor exploatatiilor cu pasari; interdictia de miscare a pasarilor, oualor in zonele de protectie; restrictionarea miscarii persoanelor intre exploatatii; respectarea normelor minime de biosecuritate si asigurarea dezinfectiei persoanelor, mijloacelor de transport; anuntarea medicilor veterinari despre orice cazuri de imbolnavire sau mortalitate la pasari si afluirea cat mai rapida catre laborator a probelor; evitarea contactului cu pasarile salbatice moarte; informarea locuitorilor cu privire la pericolul aparitiei si raspandirii virusului gripei aviare; separarea in cadrul gospodariei in masura posibilitatilor a ratelor si gastelor de celelalte pasari domestice si interzicerea cresterea pasarilor in aer liber, acestea fiind inchise obligatoriu in spatii special amenajate.

 

Virusul gripei aviare a mai fost confirmat la o proba colectate de la pui de gaina morti intr-o gospodarie din Cristuru-Secuiesc, Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Harghita dispunand uciderea si incinerarea tuturor pasarilor din exploatatia contaminata si alte masuri de protectie in zona localitatii.

 

'In gospodaria anexa a unui cetatean din Cristuru-Secuiesc, unde acesta detinea 60 capete pui de gaina si 6 capete gaini adulte, dupa aparitia pe baza semnelor clinice a suspiciunii de influenta aviara, au fost recoltate probe de la pui morti, probele fiind expediate in ziua de 08.05.2021 la Laboratorul din Iasi. Prin identificarea genomului virusului influentei aviare a iesit un rezultat pozitiv la pasarea examinata, confirmat prin B.A. 11739/ 09.05.2021', se mentioneaza intr-un comunicat transmis de catre Institutia Prefectului Harghita.

 

La nivelul exploatatiilor comerciale de pasari de pe intreg teritoriul Romaniei se vor face controale privind respectarea masurilor de biosecuritate si aplicarea de masuri de biosecuritate suplimentare.

 

"Serviciile sanitare veterinare, impreuna cu Inspectoratul Judetean de Politie si Inspectoratul Judetean de Jandarmerie Mures, au restrictionat drumurile de acces catre exploatatia afectata. De asemenea, impreuna cu Politia Rutiera vor fi intensificate controalele in trafic, in vec inatatea Punctelor de Trecere a Frontierei de stat, pe rutele comerciale prin care se realizeaza schimburile intracomunitare cu pasari vii, carne de pasare, oua de consum si de incubatie intre Romania si Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria si alte state membre in care evolueaza gripa aviara. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a notificat toate structurile abilitate de la nivel national si structurile omoloage din Uniunea Europeana, precum si Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE), despre confirmarea acestui focar de gripa aviara pe teritoriul Romaniei", informeaza institutia.

 

In prezent, se inregistreaza o crestere exploziva a focarelor de gripa aviara in Europa, boala evoluand in: Ungaria, Bulgaria, Cehia, Germania, Franta, Polonia, Danemarca, Slovacia, Belgia si Suedia.

 

"In contextul epidemiologic al evolutiei gripei aviare in Europa, se impune supravegherea si monitorizarea pasarilor domestice, dar si a celor salbatice care reprezinta, conform legislatiei si a studiilor de specialitate, sursa naturala a virusului gripal aviar. In acest sens, ANSVSA se afla intr-o colaborare permanenta cu Ministerul Apelor si Padurilor, Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania si alte asociatii de profil. ANSVSA solicita sprijinul fermierilor din industria avicola si al cetatenilor in aplicarea masurilor de biosecuritate, anuntarea imediata a serviciilor veterinare despre mortalitatile la pasari si la respectarea tuturor masurilor dispuse de autoritati pentru a impiedica raspandirea acestei boli pe teritoriul tarii noastre. Mentionam ca, pentru asigurarea sanatatii publice, toate efectivele de pasari sunt supuse programelor nationale anuale de supraveghere a bolilor, inclusive pentru gripa aviara, astfel incat pe piata din Romania sa ajunga produse si subproduse obtinute doar de la animale sanatoase", mai spune ANSVSA.

 

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta - Centrul National de Combatere a bolilor - a decis suspendarea organizarii si desfasurarii comertului ambulant cu pasari si suspendarea activitatilor comerciale cu pasari vii, (de la puii de o zi pana la pasarile de reforma) pentru toate speciile de pasari comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum si a oricaror altor activitati de intermediere in vederea comercializarii directe catre crescatorii de pasari din gospodariile populatiei, informeaza ANSVSA.

 



Poti fi interesat si de