Focar de pesta porcina africana intr-o gospodarie din Olt

Focar de pesta porcina africana intr-o gospodarie din Olt


Suspiciunea de pesta porcina africana la animalele dintr-o gospodarie din comuna Serbanesti a fost confirmata in urma analizelor efectuate la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) Bucuresti, au anuntat miercuri reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Olt.

Potrivit prefectului judetului Olt, Silviu Neacsu, intr-o gospodarie din comuna Serbanesti, pana marti, au murit opt porci suspecti a fi avut pesta porcina africana (PPA), iar analizele efectuate la un laborator din judetul Dambovita au indicat prezenta acestei boli. Mai multe probe au fost trimise si la laboratorul national de referinta din cadrul IDSA Bucuresti. Analizele efectuate la IDSA au confirmat prezenta pestei porcine africane la suinele moarte in gospodaria din Serbanesti.

 

Toti porcii din gospodaria respectiva au fost eliminati marti, pentru acestea proprietarul urmand sa primeasca despagubiri. Autoritatile veterinare au luat masuri de dezinfectie si supraveghere, fiind aplicate in zona si masuri de restrictie a circulatiei persoanelor, animalelor, a produselor si subproduselor animale precum si a mijloacelor de transport.

 

Focare de PPA au fost inregistrate in ultima parte a anului trecut la gospodarii din localitatile Rusanesti, Cilieni, Osica, precum si la porci mistreti de pe fonduri de vanatoare din partea de sud-est a judetului Olt. Focarele de PPA din Rusanesti si Cilieni au fost declarate stinse saptamana trecuta.Poti fi interesat si de