Focar de pesta porcina la o ferma din Timis. 18.000 de animale vor fi sacrificate

Focar de pesta porcina la o ferma din Timis. 18.000 de animale vor fi sacrificate


Directorul Directiei de Sanatate Veterinara si Siguranta Alimentelor (DSVSA) Timis, dr. Flavius Nicoara, a declarat ca in aceasta dimineata a avut loc Comitetul local de combatere a bolilor si s-a intocmit un plan de masuri care va fi respectat in integralitate, dupa ce a fost confirmata pesta porcina africana la aproape 18.000 de capete de suine dintr-o ferma din Cenei.

Sambata va incepe sacrificarea suinelor din respectiva ferma.

 

„S-au confirmat doua focare de pesta porcina africana, joi, una intr-o exploatatie comerciala (Smithfield) si una intr-o gospodarie a populatiei. In exploatatia comerciala am descoperit prezenta virusului intr-o serie de organe care se recolteaza conform procedurii pe supraveghere pasiva. In respectiva ferma, la data la care am descoperit virusul nu exista manifestari clinice si morfopatologice in ceea ce priveste organele examinate”, a explicat dr. veterinar Flavius Nicoara.

 

DSVSA Timis a recoltat suplimentar probe de organe pe care le-a trimis la Institutul de Diagnostic Sanatate Animala (IDSA) Bucuresti impreuna cu proba pozitiva de la laboratorul Timis, iar joi s-a primit confirmarea bolii, avand rezultatul pozitiv si de la IDSA Bucuresti.

 

„Am instituit masurile, iar azi a avut loc Comitetul local de combatere a bolilor si s-a intocmit un plan de masuri pe care il vom respecta in integralitate. Avem experienta unor focare anterioare pe care le-am finalizat cu bine; speram sa finalizam cu bine si situatia prezenta. In ferma respectiva sunt 17.900 de capete de porci. Probabil ca procedura de ucidere si asanare va incepe pe parcursul zilei de sambata”, a detaliat dr. veterinar Flavius Nicoara.

 

Ancheta epidemiologica este in curs de desfasurare, dar pana acum, s-a constatat ca normele de biosecuritate au fost respectate.



Poti fi interesat si de