Focarul de pesta porcina africana de la Balc impune masuri aspre de control

Focarul de pesta porcina africana de la Balc impune masuri aspre de control


Un plan de masuri pentru controlul Pestei Porcine Africane (PPA) in exploatatiile din localitatile Sumal, Lesmir, Camar, Padureni, Dumuslau si Zalnoc din judetul Salaj a fost adoptat luni, in cadrul sedintei extraordinare a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU), ca urmare a confirmarii oficiale a bolii la mistretii din Complexul de vanatoare din localitatea Balc, judetul Bihor.

Potrivit unui comunicat de presa dat publicitatii luni, de Institutia Prefectului Salaj, localitatile mentionate se inscriu in raza de 10 kilometri a zonei de supraveghere in cazul focarului din localitatea Balc.

 

'Principalele masuri in zona de supraveghere stabilita vizeaza efectuarea unui recensamant si a unui examen clinic al tuturor porcilor domestici din cele sase localitati si interzicerea circulatiei si transportului porcilor pe drumurile publice sau private', se arata in comunicatul mentionat.

 

Conform sursei citate, aplicarea masurilor in zona de supraveghere se mentine cel putin pana cand operatiunile de curatare, de dezinfectie si, daca este necesar, de dezinsectie preliminara a exploatatiei infectate sunt terminate si porcii prezenti in toate exploatatiile au fost supusi unor examene clinice si, atunci cand este necesar, de laborator, efectuate in conformitate cu manualul de diagnostic, pentru a detecta eventuala prezenta a virusului pestei porcine africane.

 

Examenele prevazute nu se pot efectua inainte de trecerea a 40 de zile de la terminarea operatiunilor preliminare de curatare, de dezinfectie si, daca este necesar, de dezinsectie a exploatatiei infectate.

 

DSVA Bihor anunta, la inceputul acestei lunii, ca in 2 martie au fost confirmate cazuri de PPA la mistreti, pe fondul de vanatoare nr. 12 Fagu - Balc, in cadrul Complexului de vanatoare inregistrat sanitar veterinar.

 

Conform procedurilor, DSVSA Bihor a luat imediat masuri privind punerea sub supraveghere sanitara veterinara a complexului de vanatoare si exploatatiilor afectate, impunerea de restrictii de miscare din si catre curtile si localitatile afectate, efectuarea dezinfectiei exploatatiilor afectate, a spatiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor si a obiectelor potential contaminate.

 



Poti fi interesat si de