Gabriele Utignani, Baroncini: E mai rentabil sa abatorizezi decat sa exporti animale vii

Gabriele Utignani, Baroncini: E mai rentabil sa abatorizezi decat sa exporti animale vii


Baroncini Est se mandreste cu numeroase proiecte pe care le are in desfasurare in tara noastra. Ritmul de dezvoltare se va pastra in continuare, asta in ciuda amenintarii pe care o reprezinta pesta porcina africana pentru majoritatea producatorilor.

"Avem multe proiecte in Romania in continuare. Si cat vor fi finantari vor aparea abatoare noi, iar altele se vor extinde, isi vor mari capacitatea. Avem trei proiecte mari in derulare in acest moment, atat pe porc, cat si pe oaie si vita. E mai rentabil sa abatorizezi decat sa exporti animale vii. Toate costurile de transport se micsoreaza daca iti faci abator. La oaie, e inca mult loc pentru abatoare, insa trebuie sa se organizeze mai bine piata. La vita nu prea sunt abatoare mari, in afara de Maria Trading. Dar la vita efectivul de capete in viu nu este mare, desi Romania are un potential imens. Abatoare mari de vita nu prea exista in Romania, sunt mai mult abatoare mixte", spune Gabriele Utignani.

 

Potrivit acestuia, abatoarele mici nu au viitor, cu atat mai mult cu cat se dovedesc investitii nerentabile. "Abatoarele mici au un sens daca tu ai o ferma mica unde cresti vita si vrei sa iti faci o filiera inchisa numai pentru tine. Ai restaurant, vrei sa faci agroturism, ai o pensiune, asa incat toate produsele tale sa poti sa le prelucrezi si sa le vinzi direct. Dar abatoarele mici care sa poata sa faca vanzare in afara acestui circuit propriu nu au viitor. Asta v-o spun din atatia ani in care am lucrat in Europa. Vad si in Italia acelasi lucru. Investitiile nu se amortizeaza si chiar daca investitiile nu sunt mari, nu sunt rentabile pentru ca nu ai cui sa ii vinzi, intrucat piata e mai mult indreptata catre retail. Firmele de retail au nevoie de cantitate, de o anumita calitate, de standard de impachetare. Un abator mic nu are cum sa faca asta. Are posibilitatea sa supravietuiasca daca are lantul propriu", mai spune Utignani.

 

Baroncini Est a construit abatoare pentru majoritatea producatorilor din Romania. "Cred ca 80% si mai mult din carnea din Romania trece prin abatoarele noastre", sustine Gabriele Utignani, care spune ca incearca acum sa intre mai serios pe piata din Serbia, apoi pe cea din Ucraina.



Poti fi interesat si de