Germania: 44,6 milioane de găini ouătoare au produs un total de 1,2 miliarde de ouă în august 2025
Luni, 24 Noiembrie 2025
Luni, 24 Noiembrie 2025
Sistemele de creștere la sol (în hale) au fost cea mai comună metodă de cazare, cu o medie de 25,5 milioane de găini ouătoare. În medie, 11,3 milioane de găini ouătoare erau ținute în sisteme de creștere liberă (free-range), 6,6 milioane în sisteme ecologice (bio) și 1,2 milioane în sisteme de cazare în grupuri mici.
De departe, cel mai mare număr de găini ouătoare în august 2025 se afla în Saxonia Inferioară, cu 17,3 milioane de animale, urmată de Renania de Nord-Westfalia (4,7 milioane) și Bavaria (4,0 milioane).
Cea mai recentă anchetă privind fermele de păsări și mărimea efectivelor lor a fost efectuată la 1 martie 2023. Datele oferă o imagine de ansamblu asupra structurii regionale a creșterii păsărilor. La 1 martie 2023, existau în total 42.690 de ferme în Germania, care dețineau un total de 167,3 milioane de păsări. La acel moment, aceste ferme dețineau 156,3 milioane de pui (găini și cocoși), 9,0 milioane de curcani, 1,6 milioane de rațe și 0,4 milioane de gâște.
Cea mai mare populație de păsări se afla, de departe, în Saxonia Inferioară (77,6 milioane de animale), urmată de Renania de Nord-Westfalia (19,0 milioane) și Bavaria (14,3 milioane).
694 de milioane de pui, curcani, rațe și gâște au fost sacrificate în 2024
Recent, câteva sute de mii de animale au trebuit să fie sacrificate în mai multe ferme pentru a limita răspândirea ulterioară a gripei aviare. Carnea provenită de la animale cu cazuri confirmate de boală nu poate fi vândută. În 2024, un total de 694 de milioane de păsări au fost sacrificate pentru consumul uman, producând 1,6 milioane de tone de carne de pasăre. Nouăzeci la sută din păsările sacrificate erau pui destinați îngrășării, iar 4 la sută erau curcani.
Producția internă de carne acoperă 100% din cererea de carne de pasăre
Conform cifrelor preliminare de la Oficiul Federal pentru Agricultură și Alimentație (BLE), consumul pe cap de locuitor de carne de pasăre în Germania în 2024 a fost de 13,6 kilograme, incluzând 10,2 kilograme de pui și 2,9 kilograme de curcan. Aceasta înseamnă că, în 2024, consumul de carne de pasăre pe cap de locuitor a fost mai mare decât media anilor precedenți, 2023 (13,1 kilograme) și 2022 (12,4 kilograme).
Rata generală de auto-suficiență pentru carnea de pasăre în 2024 a fost de 100%. Acest lucru înseamnă că producția internă ar putea acoperi teoretic întreaga cerere internă de carne de pasăre.
- Pentru pui, rata de auto-suficiență a fost de 105%, ceea ce înseamnă că producția internă a depășit cererea internă.
- Pentru curcan, rata de auto-suficiență a fost de 92%.
- Pentru rață, 57%.
- Pentru gâscă, 19%.
Consumul de ouă pe cap de locuitor în Germania a atins un nou record de 249 de ouă în 2024, conform cifrelor preliminare de la BLE. Rata de auto-suficiență pentru ouă este de 72%. Acest lucru înseamnă că, teoretic, Germania trebuie să importe mai mult de un sfert din ouăle sale pentru a-și satisface cererea internă.

Având în vedere specificul activităţii membrilor ARC, noul preşedinte îşi propu...
„Nu este vorba despre Tönnies, ci despre Bavaria și fermierii bavarezi”, a subli...
Într-o țară în care, la fiecare sărbătoare, se consumă câteva miliarde de sarma...
