Germania inaspreste regulile din abatoare. Se dau amenzi de 30.000 de euro

Germania inaspreste regulile din abatoare. Se dau amenzi de 30.000 de euro


Germania a inasprit de miercuri reglementarile din abatoare, interzicand subcontractarea activitatilor de prelucrare a carnii prin agentii, dupa ce mai mult de 600 de lucratori din aceasta industrie sunt infectati cu noul coronavirus, au declarat pentru Reuters surse guvernamentale de la Berlin.

Cazurile au provocat indignare in tarile de origine ale angajatilor din acest sector, care sunt predominant din afara Germaniei.

 

Recentele focare cu noul coronavirus au atras atentia asupra unui sector dependent de muncitorii din Europa de Est, in special din Romania, angajati deseori de subcontractori si locuind in spatii de cazare inghesuite, in apropierea unitatilor de procesare.

 

Conform noilor reglementari, oamenii care lucreaza in abatoare trebuie sa fie angajati chiar de catre companie, incheindu-se astfel practica de a-i angaja pe cei 200.000 de lucratori din sector printr-un lung lant de agentii de subcontractare, ceea ce duce la scaderea salariilor.

 

De asemenea, vor fi intensificate inspectiile la locurile de munca, iar inspectorii locali vor beneficia de noi atributii pentru a verifica conditiile de cazare ale angajatilor.

 

Amenzile catre companiile din acest sector care incalca reglementarilor de munca sunt dublate la 30.000 de euro.

 

Ministrul Muncii din Romania, Violeta Alexandru, a declarat pentru Reuters ca actuala criza provocata de pandemia de coronavirus (COVID-19) trebuie sa determine o regandire a conditiilor in care unii oameni din Europa de Est lucreaza in ferme si in industria alimentara din Europa Occidentala, dupa focarele cu noul coronavirus din abatoarele germane.

 

Majoritatea granitelor din Europa au fost inchise de la sfarsitul lunii martie, in urma masurilor de izolare adopte pentru a stopa raspandirea epidemiei, dar 30.000 de lucratori romani sunt printre cei care au continuat sa se deplaseze, ajungand in Germania pentru a lucra in sectorul alimentar, cu ajutorul curselor charter puse la dispozitie de fermieri.

 

La fel ca toti cetatenii UE, romanii pot lucra oriunde in cele 27 de state membre ale blocului comunitar, un fenomen pe care se bazeaza industria germana extrem de competitiva de prelucrare a alimentelor pentru a tine costurile scazute. Dar criticii sunt ingrijorati ca impingerea in jos a costurilor a mers prea departe.

 

Recent, angajatii care au venit cu zboruri charter au postat inregistrari video pe retelele de socializare in care arata ca traiesc inghesuiti, fiind patru sau mai multi oameni intr-o camera, nerespectandu-se reglementarile privind distantarea sociala, menite sa reduca riscul infectarii cu noul coronavirus. Reuters nu a verificat acele inregistrari video.

 

Autopsiile au aratat ca de atunci cel putin doua persoane au murit din cauza noului coronavirus, desi autoritatile din Germania si Romania cred ca ei au contactat boala inainte de a pleca de acasa. Altii, cei mai multi stabiliti de mai mult timp in Germania, lucreaza in abatoare unde se inregistreaza focare cu noul coronavirus. Cel mai recent focar a fost inregistrat la fabrica din Coesfeld, landul Renania de Nord-Westfalia, dupa ce testarea in masa a relevat ca mai mult de un sfert dintre cei 1.000 de angajati erau infectati cu noul coronavirus. Infectii cu noul coronavirus au aparut si in abatoare si facilitati de procesare a carnii din alte landuri germane, printre care si Schleswig-Holstein din nord-vest.

 

"Situatiile pe care le-am examinat cu atentie au aratat un numar de probleme sistemice care nu au fost rezolvate adecvat in ultimii ani", a declarat pentru Reuters Violeta Alexandru, dupa ce a condus 18 ore de la Bucuresti la Berlin pentru a verifica conditiile in care cetatenii romani care lucreaza pe teritoriul Germaniei.

 

Alti migranti sustin ca au fost nevoiti sa plateasca pentru cazare, ramanand cu un salariu net de doar 6 euro pe ora, o bataie de joc in conditiile in care salariul minim in Germania este de 9,35 euro.

 

"Criza provocata de pandemie scoate in evidenta ce era deja bun sau rau in societate. Cand ne confruntam cu infectari in masa ale angajatilor romani care lucreaza in industria alimentara, atunci trebuie sa spun ca nu este acceptabil. Trebuie sa spun ca imi este jena", a declarat ministrul Muncii din Germania, Hubertus Heil, la o conferinta de presa comuna cu Violeta Alexandru. El a promis ca va oferi mai mult sprijin pentru agentiile de munca locale, pentru a se asigura ca standardele minime de munca sunt respectate in mod corespunzator.



Poti fi interesat si de