Grecia a raportat primul sau caz de pesta porcina africana

Grecia a raportat primul sau caz de pesta porcina africana


Grecia a identificat in cursul acestei saptamani un caz de pesta porcina africana la o ferma din nordul tarii, au anuntat joi oficiali din Ministerul Agriculturii, transmite Reuters.

Pesta porcina africana nu afecteaza oamenii dar este mortala pentru porci. Boala a aparut in Africa de unde s-a raspandit in Europa si Asia unde a ucis deja sute de milioane de porci si a modificat industria globala a carnii de porc.

 

Ministerul Agriculturii din Grecia a precizat ca primul caz de pesta porcina africana a fost identificat la o mica ferma de familie din regiunea Serres, aproape de frontiera Greciei cu Bulgaria si Macedonia de Nord, adaugand ca a fost interzisa comercializarea carnii de porc provenita regiunea mentionata.

 

Leonidas Varoudis, seful directiei sanitar veterinare din Serres, a declarat miercuri seara pentru un post local de televiziune ca a fost descoperit un porc mort la o mica ferma din regiune.

 

"Trebuie sa investigam pentru a vedea daca exista si alte ferme in zona unde ar putea fi present virusul", a spus Varoudis.

 

Grecia produce aproximativ o treime din carnea de porc pe care o consuma si importa restul.

 

In ultimii ani, pesta porcina africana s-a raspandit in Europa de Est, iar ritmul cu care s-a intins a alarmat guvernele si fermierii din regiune. Luna trecuta, Serbia a identificat pesta porcina africana la mai multi mistreti din estul tarii, in apropiere de granita cu Bulgaria si Romania. De asemenea, autoritatile din Bulgaria au anuntat luna trecuta ca vor sacrifica zeci de mii de porci dupa ce au descoperit un focar de pesta porcina africana la o ferma din nord-estul tarii.

 

In Romania, pesta porcina evolueaza in 246 de localitati din 24 de judete, cu un numar de 552 de focare (dintre care 6 focare in exploatatii comerciale si 2 focare in exploatatii de tip A), iar in alte 12 judete au fost diagnosticate doar cazuri la mistreti.Poti fi interesat si de