Guvernul a alocat 1,5 mil. lei pentru crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita
Joi, 17 Aprilie 2025

Joi, 17 Aprilie 2025
'E un program care continua si in acest an, nu este o premiera, dar este reangajat Executivul sa sustina acest sector din agricultura romaneasca. Astfel, asociatiile si societatile producatorilor agricoli pot beneficia de pana la 50.000 euro, pentru o perioada de 3 ani, pentru cresterea porcilor de reproductie Bazna si/sau Mangalita, doua rase romanesti. Sprijinul este de 2.300 lei/scroafa/an. Fondurile necesare finantarii acestui program, respectiv 1,5 milioane de lei, sunt asigurate in bugetul aprobat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul in curs”, a transmis Mihai Constantin.
Sustinerea financiara acordata prin schema de minimis pentru crescatorii de porci de reproductie din rasele Bazna si/sau Mangalita va permite fermierilor sa creasca efectivele si sa asigure o productie sustenabila, considera ministrul Agriculturii, Florin-Ionut Barbu.
"Prin acest program, ne propunem sa ajutam crescatorii de porci din rasele autohtone Bazna si Mangalita, contribuind astfel la conservarea si dezvoltarea acestor rase valoroase. Sustinerea financiara acordata va permite fermierilor sa creasca efectivele de reproductie si sa asigure o productie sustenabila, in beneficiul consumatorilor si al sectorului zootehnic romanesc. Ne dorim sa incurajam dezvoltarea unei agriculturi competitive, bazate pe traditie, calitate si sustenabilitate", a afirmat Barbu, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Beneficiarii schemei de ajutor de minimis pot fi crescatorii de porci de reproductie din rasele Bazna si/sau Mangalita, respectiv: producatorii agricoli PFA, II si IF, producatorii agricoli societati agricole, producatorii agricoli persoane juridice.
Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: sa detina exploatatii inregistrate/autorizate sanitar-veterinar; sa detina scroafe de reproductie din rasele Bazna si /sau Mangalita, inscrise in registrul genealogic in sectiunea principala la data depunerii cererii de inscriere identificate si inregistrate in BND; sa detina registrul exploatatiei, completat si actualizat, in conformitate cu Norma sanitar-veterinara aprobata prin Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 208/2022; sa faca dovada livrarii spre comercializare a unui numar de minimum 4 produsi/an/scroafa, la o greutate de minimum 8 kg/cap; sa identifice si sa inregistreze produsii potrivit Normei sanitar-veterinare; sa efectueze testul ADN la fiecare scroafa din rasele Bazna si Mangalita; sa mentina numarul de scroafe cu care s-a inscris in Program, pana la 28 noiembrie, inclusiv; sa nu depaseasca in sectorul productiei primare de produse agricole, prin acordarea prezentului ajutor de minimis, echivalentul in lei a 50.000 euro/intreprindere/intreprindere unica pe durata ultimilor 3 ani.
Dovada efectuarii testului ADN pentru fiecare scroafa din rasa Bazna sau Mangalita inscrisa in Program se depune pana la 31 iulie, inclusiv. Cererile de inscriere se depun la Directiile pentru Agricultura Judetene pana la 31 iulie, inclusiv. Cererile de plata si documentele justificative se depun la Directiile pentru Agricultura Judetene pana cel tarziu la 28 noiembrie, inclusiv.
Lansarea in Bucuresti va avea loc la sfarsitul lunii mai. In total, Wolt va fi prezent in 35 de o...
Potrivit sursei citate, evolutia pozitiva din 2024 reflecta atat succesul inovatiilor aduse in me...
Este primul restaurant Popeyes care se deschide in Bucuresti in ultima perioada dupa ce brandul s...