Guvernul a aprobat plafoanele Ajutoarelor Nationale Tranzitorii

Guvernul a aprobat plafoanele Ajutoarelor Nationale Tranzitorii


Plafoanele Ajutoarelor Nationale Tranzitorii in sectoarele vegetal si zootehnic, speciile ovine - caprine si bovine, pentru anul de cerere 2020 au fost aprobate joi de Executiv, informeaza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Valoarea totala a plafonului alocat ajutoarelor nationale tranzitorii in sectoarele vegetal si zootehnic, speciile ovine si caprine, este de 63,45 milioane de euro, respectiv 309,161 milioane de lei, fondurile fiind asigurate din bugetul MADR pe anul 2021.

 

Plafoanele ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal, in suma de 43,974 milioane de euro, sunt repartizate astfel: 42,527 milioane de euro pentru culturile amplasate pe teren arabil; 2,742 milioane de euro pentru in pentru fibra si canepa pentru fibra; 646.827 euro pentru tutun; 41.879 euro pentru hamei; 755.567 euro pentru sfecla de zahar.

 

De asemenea, sectorul zootehnic beneficiaza de un plafon pentru speciile ovine si caprine in suma de 19,475 milioane de euro.

 

"Cuantumurile per unitate de masura se calculeaza de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, prin raportarea plafoanelor stabilite prin actul normativ la numarul total de hectare/efectivele eligibile pentru anul 2020 corespunzatoare fiecarui ANT", se mentioneaza in comunicat.

 

Potrivit sursei citate, se estimeaza ca aproximativ 622.000 de fermieri care indeplinesc conditiile de eligibilitate vor beneficia de cel putin un sprijin prin ANT.

 

Tot joi, Guvernul a aprobat plafoanele Ajutoarelor Nationale Tranzitorii in sectorul zootehnic, specia bovine, pentru anul de cerere 2020, in limita sumei de 1,758 milioane de euro, respectiv 8,567 milioane de lei. Din fondurile totale alocate, 445.128 euro vor merge pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul lapte, iar diferenta de 1,313 milioane de euro pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul carne.

 

"Cuantumul per unitatea de masura al ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul zootehnic, specia bovine, se calculeaza de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, prin raportarea plafoanelor mentionate anterior la cantitatile de lapte livrate si/sau vandute direct eligibile si la efectivele de bovine eligibile", mentioneaza MADR.

 

Resursele financiare se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii pentru anul 2021.

 

Potrivit sursei citate, platile pentru ajutoarele nationale tranzitorii in sectorul zootehnic, specia bovine, se realizeaza in lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrala Europeana la data de 30 septembrie 2020.Poti fi interesat si de