Guvernul a stabilit responsabilitatile Consiliului National al Muntelui

Guvernul a stabilit responsabilitatile Consiliului National al Muntelui


Hotararea prin care se reglementeaza componenta, atributiile si responsabilitatile Comitetului de masiv si ale Consiliului National al Muntelui a fost aprobata in cadrul ultimei sedinte de Guvern, anunta un comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

S-au stabilit modul de organizare si adoptare a deciziilor, constituirea unei comisii tehnice si a unor comisii de specialitate, precum si atributiile si responsabilitatile acestuia. Comitetul de masiv este format din 18 membri si are in componenta reprezentanti ai unor institutii si organizatii din cadrul grupei de munti.

 

In ceea ce priveste Consiliul National al Muntelui s-a aprobat constituirea unei comisii tehnice si a unor grupuri de lucru de specialitate, precum si atributiile si responsabilitatile acestuia. Consiliul National al Muntelui, ce are rol consultativ si asigura legatura dintre Guvern si reprezentantii zonei montane, pentru punerea in aplicare a strategiilor si politicilor specifice acesteia este prezidat de primul-ministru si este format din 23 de membri, reprezentanti ai unor ministere si ai altor entitati specifice.

 

Actul normativ a avut la baza mai multe consultari cu principalii factori interesati de dezvoltarea durabila a zonei montane precum si cu reprezentanti ai organizatiilor guvernamentale si institutelor de cercetare implicate direct in activitati pentru protectia si dezvoltarea durabila a zonei montane.

 

La inceputul lunii august a anului trecut a intrat in vigoare Legea muntelui nr. 197/ 2018, care reglementeaza modalitatile de protectie si dezvoltare durabila si incluziva a zonei montane, prin valorificarea resurselor naturale si umane, cresterea nivelului de trai, stabilizarea populatiei, mentinerea identitatii culturale, cresterea puterii economice la nivel local si national, in conditiile pastrarii echilibrului ecologic si protectiei mediului natural.

 

Legea muntelui prevede ca, pentru fiecare grupa de munti sa se constituie cate un Comitet de masiv, cu rol consultativ in aplicarea politicilor si strategiilor de dezvoltare si protectia mediului montan, la nivelul teritoriului respectiv.



Poti fi interesat si de