HORECO va executa, in premiera, o instalatie frigorifica industriala cu CO2 pentru CIA-ABOLIV

HORECO va executa, in premiera, o instalatie frigorifica industriala cu CO2 pentru CIA-ABOLIV


Suntem onorati sa anuntam ca HORECO a fost aleasa pentru executia acestui proiect deoarece a prezentat clientului avantajele si dezavantajele mai multor solutii constructive din punct de vedere al: consumului anual de energie, costului de investitie, restrictiile de mediu impuse de UE, economia realizata prin recuperare de caldura.

Au fost comparate 3 solutii tehnice:

(1) - Instalatie frigorifica tip „booster” cu CO2 in regim transcritic si degivrare cu gaze calde;

(2) - Instalatie frigorifica in cascada freon/CO2 si degivrare electrica;

(3) - Instalatie frigorifica cu un chiller cu amoniac cu condensator evaporativ si CO2 pentru spatiul cu temperaturi negative.

rezultand urmatoarele costuri de utilizare, astfel:

 

Tip inst. frig

Cap. frig

congelare

Cap. frig

refrigerare

Consum

anual

Cap. recuperare caldura

Cost energie electrica consumata

Economie recup. caldura

Cost total energie anual

 

(kw)

(kw)

(kwh)

(kw)

(€)

(€)

(€)

(1)

65

500

1.237.087

702

123.709

64.271

59.438

(2)

60

588

1.610.269

87

161.027

10.850

150.177

(3)

60

635

1.393.330

83

139.333

10.323

129.011

 

In urma acestei analize complexe clientul a ales o instalatie frigorifica cu agent frigorific natural CO2 in regim transcritic si degivrare cu gaze calde, cea care a rezultat ca fiind solutia optima pentru aceasta investitie in principal datorita capacitatii de recuperare de caldura care determina o economie pentru client la cheltuielile cu utilitatile.

 

Solutia cea mai eficienta din punct de vedere energetic este cea cu CO2 in regim transcritic deoarece:

  • condensarea treptei de joasa temperatura se realizeaza la -10 °C;
  • centrala cu CO2 are o eficienta deosebita in timpul perioadelor reci ale anului (poate condensa pana la o temperatura de +10°C) si per total, anual , onsumurile de energie sunt cele mai competitive;
  • centrala cu CO2 are recuperare de caldura la parametrii foarte buni ai agentului cald ceea ce face ca operational costurile sa fie eficientizate.

 

Instalatia frigorifica contractata cuprinde o centrala tip booster dezvoltata special pentru aceasta aplicatie industriala cu presiunea de proiectare 120/80/80 bar, care asigura racirea spatiilor de feliere, ambalare si holurile aferente precum si prepararea de glicol rece pentru cele 5 camere de maturare cu capacitate frigorifica totala de 247Kw; de asemenea compresoarele de pe treapta de joasa presiune „LT” deservesc camera pentru crustare rapida. Pe traseul de CO2, detenta directa se va conecta si bateria de racire a CTA-ului ce va fi instalata pentru aport de aer proaspat in spatiile de productie iar bateria de incalzire a acesteia va fi alimentata cu glicol cald obtinut din recuperarea de caldura a instalatiei frigorifice cu CO2.

 

Performantele instalatiei sunt:

  • Capacitate frigorifica refrigerare MT: 500 kW (temperatura de vaporizare: -10°C)
  • Capacitate frigorifica congelare LT: 65 kW (temperatura de vaporizare: -40°C)
  • Capacitate recuperare de caldura pentru incalzire apa cu temperatura de aprox. +70°C ≈ 800 kW

 

Pentru a asigura functionarea la parametrii proiectati si in conditiile in care temperatura ambianta depaseste +34°C racitorul de gaz (gas cooler) este de tip „adiabatic” pentru a permite imbunatatirea eficientei energetice in zilele cu temperaturi ridicate.

 

Tot pentru eficientizare energetica am ales sistemul de decongelare cu gaze calde, reducand intervalele de decongelare la minim si avand o eficienta sporita in procesul de decongelare.

 

In spatiul de feliere se vor instala vaporizatoare speciale care vor controla temperatura si umiditatea, astfel evitandu-se aparitia condensului pe tavanul si peretii incaperii. De asemenea aceste vaporizatoare speciale sunt proiectate pentru a proteja personalul din zonele de productie, prin zgomot redus si viteze mici ale aerului.

 

Managementul intregii instalatii este asigurat de un PLC cu SCADA dezvoltat special pentru aceasta aplicatie, care permite monitorizarea instalatiei de la distanta, controlul parametrilor, si monitorizarea temperaturilor din spatiile de lucru si depozitare. Traseele frigorifice vor fi executate integral din teava trasa de inox si teava din aliaj CuFe - marca K65.

 

Presiunile maxime de lucru sunt:

- 120 bar - trasee de refulare catre racitoarele de gaz (gas cooler) si retur;

- 80 bar - trasee lichid/ aspiratie catre/ de la consumatori;

- 80 bar - trasee gaze clade.

 

Intreaga instalatie este de tip INDUSTRIAL, cu presiunile de lucru descrise mai sus, care, nu necesita unitate de rezilienta si generator electric. Practic, in cazul unei avarii de tensiune instalatia va fi stabila si nu prezinta risc de evacuare CO2 in atmosfera. Centrala frigorifica va fi incorporata intr-un container ce va tine loc de camera tehnica minimizand costurile de constructie si timpul de executie precum si necesitatea obtinerii autorizatiilor de constructie. Sistemul de detectie si avertizare CO2 va informa optic, acustic si in sistemul SCADA utilizatorul in cazul oricaror scapari accidentale de refrigerant. La punerea in functiune a instalatiei, HORECO va emite documentatia tehnica de fabricatie conform cerintelor PED/ 2014/ EC.

 

HORECO IMPEX SRL

office@horeco.ro  / www.horeco.roPoti fi interesat si de