Hibridul Black Angel, dezvoltat la un complex de porci din Bulgaria, va ajunge pe piata romaneasca

Hibridul Black Angel, dezvoltat la un complex de porci din Bulgaria, va ajunge pe piata romaneasca


Complexul Golyamo Vranovo, unul dintre cei mai mari producatori de carne de porc din Bulgaria, va introduce pe piata din Romania produse din carne de porc Black Angel, o rasa hibrid dezvoltata recent de catre specialistii din cadrul fermei.

“Scopul nostru este sa producem carne de porc mai buna decat Iberico si Mangalita”, ne-a declarat Vihren Dimitrov, directorul exploatatiei Golyamo Vranovo, cu o istorie de peste 50 de ani.

 

Dupa 50 de ani de existenta, unde se pozitioneaza complexul Golyamo Vranovo in industria alimentara europeana?

Am inceput in 1972, fiind prima ferma de porci din Bulgaria si una dintre primele din Europa de Est care a introdus „sistemul Camborough de crestere industriala a porcilor”. Din prima zi, scopul nostru a fost sa producem cei mai buni porci din tara.

Mama mea – dr. Milenka Dimitrova a fost primul medic veterinar din ferma in anul infiintarii, iar acum este directorul general al companiei care a fost privatizata in 1998 de o echipa de actionari, formata din angajati si manageri care lucrau in ferma de stat.

Astazi, deviza noastra este aceeasi: Cei mai buni porci - Cea mai buna carne - Cele mai bune produse.

 

De-a lungul anilor, ati dezvoltat un sistem integrat de productie. Care sunt capacitatile de productie pentru cultura vegetala, ferme de porci, abator si fabrica de procesare?

Sistemul integrat este cel mai bun si cel mai fezabil. Cultivam grau, orz, porumb si floarea soarelui, pe o suprafata de aproximativ 4.200 de decari (420 de hectare), care asigura necesarul de hrana din ferma de animale, de circa 16.000 de tone de furaje. Exploatatia, complet integrata, este formata din 2.000 de scroafe, 400 de scroafe tinere si 30 de vieri. Fiecare scroafa intarca aproximativ 12,5 – 13 purcei in a 28-a zi, iar productia totala ajunge la 50.000 de porci pe an, cu o greutate medie de 110 – 115 kg. Ne-am cumparat genetica de la Genesus si ne-am repopulat complet ferma in urma cu 3 ani si jumatate. Linia scroafelor este cel mai popular hibrid F1, iar linia vierilor este fie Duroc, fie Pietrain.

Abatorizam in jur de 100 – 120 de porci pe zi, iar din carcase obtinem apoi produse primare si finite, in cadrul unitatii de transare si procesare a carnii. In 2023, am vandut peste 18.000 de porci, vii si sub forma de produse prelucrate, cele mai bine vandute fiind preparatele finite si produsele din carne tocata.

 

goly3

 

Care sunt noutatile care au ajutat compania dumneavoastra sa-si recastige pozitia pe piata secolului XXI si unde va pozitionati din perspectiva canalelor de vanzare? Ati implementat tehnologii moderne pentru a va creste vanzarile?

In urma cu mai bine de 6 luni, am inceput sa dezvoltam propriul hibrid numit „Black Angel” bazat pe rasa de porci originara din Balcanii de Est (East Balkan Swine - EBS) si rase comerciale de hibrizi – F1 si Duroc.

Rasa EBS exista de mai bine de 2000 de ani si este renumita pentru carnea de cea mai buna calitate din aceasta regiune. Scopul nostru este sa producem carne si produse din carne de porc mai bune decat Iberico si Mangalitza. Am promovat hibridul nostru si in cadrul GRILLFEST, de la Lagoo Snagov, unde ne-am prezentat produse pentru barbeque din carne de porc „Black Angel”.

Un alt proiect de succes pe care vreau sa il mentionez este colaborarea cu autoritatile locale din Bulgaria, pe care am inceput-o in urma cu doi ani si jumatate, si prin care reusim sa vindem carcase si bucati primare de carne catre persoane fizice. Am fost sceptici la inceput, la fel si reprezentantii primariilor. Din cele 264 de comune existente in Bulgaria, mai bine de 20% au devenit partenerii nostri si continuam sa furnizam carne in peste 150 de orase si sate din tara noastra.

Nu colaboram cu marile lanturi de magazine, vindem fie prin magazinele proprii (12 in prezent), catre retele mici de magazine, independente, care platesc imediat si incurajeaaza parteneriatele de franciza cu noi, prin magazine mobile si facem vanzari in pietele locale.

 

In ce masura situatia pestei porcine africane (PPA) din Europa a perturbat comertul cu parteneri din alte tari? Care sunt principalele destinatii de export?

PPA este mult mai mult decat o boala a porcului. Este o boala economica si politica. In vara anului 2019, ferma noastra a fost lovita de virus, iar pe baza a 1.600 de teste negative si doar a 2 teste pozitive, am fost nevoiti sa ucidem 38.000 de porci cu gheata carbonica. Nici autoritatile de la Bruxelles, nici cele de la Sofia nu au dat dovada de logica in luarea deciziilor. Directiva CE pentru PPA este inutila. In general, noi, fermierii si producatorii de alimente, suferim din cauza birocratiei stufoase de la Bruxelles. Politicile CE pentru fermieri si toti ceilalti actori din lantul alimentar sunt complet gresite. Avem mare nevoie de reprezentare politica in institutiile UE pentru a schimba pe termen lung filosofia de procesare si distribuire a alimentelor in tarile membre. In prezent, principala noastra destinatie de export este cel mai apropiat vecin – Romania. Vindem porci vii si intentionam sa incepem vanzarea de carne si produse din carne de porc „Black Angel”.

 

goly2

 

Care sunt investitiile pe care le-ati finalizat in ultimii doi ani si ce planuri aveti pentru 2024?

In 2022 si 2023 am investit in mai multe directii – in fabrica noastra de hranire a porcilor, am deschis si modernizat mai multe magazine proprii, un depozit pentru fabrica en-gros si o macelarie in Plovdiv (al doilea oras ca marime din Bulgaria), am achizitionat magazine mobile si vehicule frigorifice, genetica noua de la AXIOM etc.

In 2024, intentionam sa renovam si sa construim noi grajduri in ferma pentru 3.000 de purcei si animale de ingrasat. De asemenea, vom continua cu proiectul „Black Angel” in Bulgaria si in strainatate.

 

Cum a evoluat productia si consumul de carne din Bulgaria in 2023?

Singurele doua sectoare care se descurca relativ bine in industria carnii din tara noastra sunt carnea de porc si puiul. Acestea asigura pana la 30 – 40% din consumul din Bulgaria. Carnea de vita si miel asigura doar 10 – 15% din consumul local. Cu doar 35 de ani in urma, Bulgaria isi satisfacea piata interna si exporta in multe alte tari – de ex. Uniunea Sovietica, Orientul Mijlociu etc.

Consider ca Bulgaria si Romania au potentialul nu numai de a-si satisface piata interna, ci si de a hrani intreaga UE.

 

Unii analisti prevad trecerea unor consumatori de la carnea de porc la cea de pasare in urmatorii ani. Cum raspundeti acestor provocari?

Cea mai mare amenintare la adresa consumului de carne de porc sunt pestele si fructele de mare, nu carnea de pasare. In Bulgaria si Romania, avem posibilitatea de a produce carne de porc mai gustoasa si mai sanatoasa decat in restul Europei – Belgia, Olanda, Danemarca, Germania etc. Avem suficient pamant si genetica mai buna. Avem mare nevoie de politici mai bune pentru industria alimentara si agricultura din UE, in special in Bulgaria si Romania.

 

Interviul integral cu Vihren Dimitrov, directorul exploatatiei Golyamo Vranovo, se regaseste în editia 94 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de