Ilie Van (ASAS): Pretul carnii de porc va creste cu 25% in Europa
Luni, 07 Iunie 2021

Luni, 07 Iunie 2021
"China va fi, intre 2020 si 2024-2025, o mare importatoare de carne de porc. China, care produce cea mai mare cantitate de carne din lume, circa 50 de milioane de tone, din cauza pestei porcine africane si-a redus productia pana la circa 35 de milioane de tone si va importa 7-8 milioane de tone, iar Europa va fi, bineinteles, principala furnizoare de carne de porc pentru China. Fiind principala furnizoare, se estimeaza ca in Uniunea Europeana preturile la carnea de porc vor creste cu circa 25%. Este un alt semnal de alarma, avand in vedere situatia sectorului de carne de porc din Romania. (...) Exportul de carne de porc din Europa catre China: de la 2,6 milioane de tone in 2018 la 3,7 milioane in 2020, deci un milion in plus in 2020 si in 2025 se duce la 4 milioane de tone. Deci, la ce sa ne asteptam: pretul la carne de porc in Europa va fi tot mai mare, iar noi n-avem porc in Romania. Ce facem? Va trebui sa gasim solutii, nu ne putem juca, pentru ca lucrurile se vor agrava. Exportul catre China este cel care va crea probleme aproape in toata Europa", a afirmat Ilie Van.
Reprezentantul Academiei de Stiinte Agricole si Silvice a subliniat ca o tara trebuie sa isi asigure aproximativ 90% din consumul de carne din productia proprie.
"Productia de carne la nivel mondial in 2020 a fost estimata in scadere fata de 2019 si 2018, este vorba de circa 333 de milioane de tone de carne. Cam toate speciile au scazut, cu exceptia carnii de pasare, care a crescut la 136 de milioane de tone, cea mai mare productie realizata de aceasta specie. Dar atentie foarte mare: din toata aceasta productie de 300 si ceva de milioane de tone, doar 10-12% se comercializeaza. Deci, comertul international cu carne este de doar 10-12%. Asta, ca aviz celor care sustin ca nu e nicio problema daca nu producem noi: cine nu produce la un grad de auto-suficienta, macar de 90%, nu poate sa se hraneasca, asta trebuie sa fie clar. (...) In 2020, 90% din consumul de carne al consumatorului roman a fost de porc si de pasare, iar 10% de bovine si ovine. Daca bovinele si ovinele le putem valorifica mai bine pe piata externa, atunci cresterea porcului si a pasarilor trebuie sa fie cu destinatie pentru piata interna, sa ne asiguram auto-consumul, auto-suficienta, la un nivel la care sa nu ne fie teama", a mentionat Ilie Van.
Presedintele sectiei de Zootehnie a Academiei de Stiinte Agricole si Silvice a atras atentia ca scaderea importurilor de carne de porc in Romania s-a reflectat imediat in scaderea consumului de carne de porc.
"In 2018 importam 332.000 de tone de carne de porc. In 2020 am importat doar 280.000 de tone de carne de porc, deci am scazut importul cu 50.000 de tone. Dar am scazut si consumul, de la 732.000 de tone la 675.000, fix cu ce n-am importat. Deci, 50.000 de tone n-am importat si cu 50.000 de tone (a scazut consumul, n.r.). Cauza principala a fost cresterea cu 25% a pretului la import. (...) S-a sesizat cineva ca Romania a consumat cu 50.000 de tone mai putin in 2020 fata de 2018? Nimeni. Daca vom continua in acest ritm, probabil ca nu vom mai avea deloc carne de porc", a atras atentia Ilie Van.
Pe de alta parte, presedintele ASAS, Valeriu Tabara, a apreciat in cadrul dezbaterii ca noua politica agricola europeana are nevoie de o mai mare concentrare pe parte de cercetare.
"Noua strategie agroalimentara europeana nu are nicio soarta de izbanda daca cercetarea este lasata deoparte. Si nu e vorba numai de cercetarea agricola, ci de modul de a privi cercetarea in mod global, ca politica la nivelul Uniunii Europene, si care ne afecteaza teribil de greu. Cine va crede ca problemele legate de schimbarile climatice, de reducerea pesticidelor, inputurile pentru sistemele agricole vor putea fi realizate fara baza stiintifica solida, fara solutii date de cercetarea stiintifica? (...) Una din cele mai mari probleme de cercetare este biotehnologia, care trebuie sa se regaseasca si in materialul biologic, fie vegetal, fie animal, dar in acelasi timp si in constructiile legate de tehnologii. (...) Biodiversitatea animala cred ca este problema cea mai mare pe care trebuie sa o vedem, pentru ca in sectorul vegetal exista anumite adaptari", a sustinut presedintele ASAS.
Un alt vorbitor la evenimentul organizat de Academia de Stiinte Agricole si Silvice a fost fermierul Alexandru Baciu, care a afirmat ca solicitarile de reducere a cantitatii de pesticide utilizate la culturi sunt o crima.
"Ce sunt pesticidele, ce sunt erbicidele? Sunt medicamente pentru plante, cum a fost vaccinul pentru Covid, probabil, dar cu impact economic foarte mare in randul agricultorilor, iar sa reduci pesticidele cu 50% este o crima. Sa reducem insecticidele - zona de sud-est a Romaniei este sub atacul devastator al tanymecusului (Tanymecus Dilaticollis sau Ratisoara porumbului, specie de daunator - n. r.) - va fi un dezastru. Deja colegii care cultiva floarea-soarelui au probleme deosebite din cauza acestui daunator. Avem probleme deosebite si cei care cultivam porumb, deoarece, cu tot tratamentul pe care l-am facut, atacul a fost extraordinar de mare an de an. Deci, cu toate ca tratam la porumb si la floarea soarelui de atatia ani, tratamentul nu a facut sa dispara acest daunator, ci, din contra, se inmulteste, a devenit polifag: sta in grau si in orz pana semanam porumbul; mananca graul si orzul si cum ai semanat porumbul si floarea soarelui te-ai trezit cu el pe tine", a explicat fermierul Alexandru Baciu.
Piața ready meals - în creștere și în România Segmentul de produse gat...
Raportat la iulie 2024, producţia de carne a urcat la bovine, la porcine şi la păsări, însă...
tudiile realizate de Asociația Braziliană a Proteinei Animale (ABPA) arată că exporturile de carn...