In Salaj au aparut cazuri noi de pesta porcina africana

In Salaj au aparut cazuri noi de pesta porcina africana


Un numar de trei porci domestici au fost diagnosticati recent cu pesta porcina africana (PPA) in localitatea Doh, unde exista deja un focar al bolii declarat in luna februarie.

Potrivit unui comunicat de presa al Institutiei Prefectului Salaj, dat publicitatii joi, boala a fost identificata in cadrul unor analize efectuate de medicii veterinari la porcilor domestici in sat, in scopul stingerii focarului, ce a trebui astfel mentinut.

 

"In urma examenelor de laborator, in data de 10 aprilie au fost diagnosticati pozitiv la PPA trei porci, tot intr-o exploatatie din localitatea Doh. In aceste conditii, focarul din 16 februarie nu se poate inchide, fiind mentinute in continuare in vigoare zonele de restrictii si masurile dispuse prin Planul de masuri adoptat prin Hotarârea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta nr. 3/ 2019", se arata in comunicatul de presa mentionat.

 

Conform sursei citate, in exploatatia in care a fost identificat noul focar, s-au luat o serie de masuri, precum: plasarea exploatatiei sub supraveghere; inventarierea animalelor existente in exploatatie , examinarea clinica a acestora si recoltare de probe de sânge; intocmirea anchetei epidemiologice cu stabilirea posibilei surse de infectie; sacrificarea animalelor din exploatatie; ecarisarea teritoriului prin ingroparea cadavrelor de porci si dezinfectia in totalitate a exploatatiei.

 

Un alt focar de PPA, diagnosticat in data de 30 ianuarie, intr-o exploatatie din localitatea Bobota, a fost stins in 25 martie.Poti fi interesat si de