Inca doua focare de pesta porcina stinse. Judetul Olt scapa de virus

Inca doua focare de pesta porcina stinse. Judetul Olt scapa de virus


Focarul de pesta porcina africana de la o gospodarie din comuna Serbanesti, judetul Olt, a fost stins la inceputul acestei saptamani, fiind ridicate si masurile sanitar-veterinare specifice zonelor cu restrictii, au anuntat reprezentantii DSVSA Olt.

In gospodaria din Serbanesti afectata anul acesta de pesta porcina africana (PPA) a fost introdus luni un porc santinela. Proprietarul exploatatiei din Serbanesti afectata de PPA a fost despagubit cu 7.370 de lei pentru cei noua porci ucisi.

 

Inainte de a declara stins focarul de PPA de la Serbanesti, echipe de medici veterinari au efectuat recensamantul si examinarea clinica a tuturor porcilor din exploatatiile nonprofesionale din zona de supraveghere si de protectie a focarului.

 

Totodata, au fost prelevate 652 de probe de la porci domestici din zona de protectie, iar rezultatele testarii au fost negative la PPA.

 

In judet au fost stinse toate focarele de PPA, cel de la Serbanesti fiind ultimul care a aparut. Pesta porcina africana a fost confirmata la Serbanesti in luna martie, la o gospodarie.

 

Si in judetul Dambovita Prefectura a anuntat stingerea focarului de pesta porcina izbucnit acum doua luni in localitatea Poiana.

 

Masurile luate in martie au fost uciderea porcinelor din gospodaria afectata, supravegherea clinica si catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul intregii localitati. De asemenea, s-au stabilit: o zona de protectie, pe o raza de 3 km, si o zona de supraveghere, pe o raza de 10 km in jurul focarului.

 

„In situatia in care nu au mai fost depistate animale bolnave, moarte sau cu semne clinice atribuite Pestei Porcine Africane, iar rezultatul probelor serologice recoltate de la suine din zonele amintite a fost unul negativ, s-a luat decizia de stingere a focarului PPA din localitatea Poiana╦«, se arata in comunicatul Prefecturii Dambovita.

 Poti fi interesat si de