Inca un caz de pesta porcina africana la mistret

Inca un caz de pesta porcina africana la mistret


Pesta porcina africana a fost confirmata la un mistret gasit mort, in urma cu mai bine de o saptamana, intr-o padure din comuna Golesti, a anuntat directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Valcea, Mihai Miclea.

El a precizat ca s-au luat deja primele masuri pentru prevenirea raspandirii bolii, joi dupa amiaza fiind convocat de urgenta Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor in cadrul caruia au fost aprobate aceste masuri de siguranta pe o raza de circa 13 kilometri in jurul locului unde a fost descoperit cadavrul porcului salbatic.

 

"Confirmarea oficiala de pesta porcina africana a venit astazi, pentru un cadavru de porc mistret, gasit in fondul cinegetic 16 Goranu pe 4 iunie. Vreau sa mentionez ca, pana in prezent, boala nu este prezenta in gospodariile populatiei si, in urma anchetelor si verificarilor pe care le-am facut pana in momentul de fata, nu mai exista suspiciuni de pesta si la alti mistreti. In perioada imediat urmatoare, vom face insa in teritoriu, asta insemnand pe o raza de 13 kilometri, o inventariere a tuturor porcilor mistreti si a celor domestici. De asemenea, pe toata aceasta raza va fi pus in actiune planul specific pentru combaterea acestei boli, in functie de evolutia ei, urmand ca planul sa sufere si modificari daca vor aparea si alte cazuri de porci imbolnaviti", a spus directorul DSVSA Valcea.

 

Cadavrul porcului mistret pentru care s-a confirmat pesta porcina africana a fost descoperit de un cioban, pe marginea unui curs de apa dintr-o padure din comuna Golesti, avand o parte din rat mancata cel mai probabil de animalele salbatice.Poti fi interesat si de