Inca un judet declarat liber de pesta porcina africana

Inca un judet declarat liber de pesta porcina africana


Conducerea Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Arad a anuntat inchiderea oficiala a singurului focar de pesta porcina africana din judet, care a evoluat intr-o gospodarie de la marginea municipiului Arad incepand cu luna ianuarie.

„Avand in vedere rezultatele de laborator si a efectuarii examenelor clinice din zona de protectie si supraveghere, s-au ridicat restrictiile privind pesta porcina africana conform Actului sanitar de stingere oficiala a focarului nr.293/09.04.2019. Asadar, judetul Arad a fost declarat liber de pesta porcina africana╦«, a declarat seful DSVSA Arad, Viorel Agud.

 

Autoritatile vor supraveghea in continuare, prin examene clinice serologice si de laborator, probele provenite de la porcii domestici si salbatici.

 

La sfarsitul lunii ianuarie, autoritatile au sacrificat 55 de porci din gospodaria unui aradean, dupa ce 21 de animale au murit de pesta. La acel moment, directorul DSVSA Arad a declarat ca barbatul a cumparat ilegal porci din Bihor, unde era in evolutie pesta porcina. Ulterior, aradeanul a vandut, tot ilegal, 21 de exemplare in Timis, iar acolo animalele au inceput sa prezinte semne de boala, fiind aduse inapoi in Arad, unde au murit, in timp ce porcii ramasi in viata au fost sacrificati.Poti fi interesat si de