Italia a exportat produse gastronomice de peste 41 de miliarde de euro, in 2017

Italia a exportat produse gastronomice de peste 41 de miliarde de euro, in 2017


Italia a stabilit anul trecut un nou record in materie de exporturi de produse gastronomice, in conditiile in care a vandut peste hotare produse alimentare in valoare de peste 41 miliarde de euro, a anuntat Coldiretti, principalul sindicat agricol italian, informeaza AFP.

prosciutto italiaAcest record absolut este rezultatul unei cresteri de 7% a exporturilor de produse alimentare comparativ cu 2016, a estimat Coldiretti, pe baza datelor furnizate de Institutul National de Statistica din Italia (Istat).

Situatia de pe pietele internationale ar putea sa se imbunatateasca si mai mult printr-un control mai eficient al agro-pirateriei internationale, care realizeaza anual o cifra de afaceri de peste 60 de miliarde de euro utilizand in mod abuziv denumiri, culori, localitati, imagini, denumiri si retete care sustin ca sunt italiene pentru produse care nu au nimic de a face cu realitatea nationala, a criticat presedintele Coldiretti, Roberto Moncalvo.

Aproape doua treimi din exporturile italiene de produse alimentare au mers spre alte tari din Uniunea Europeana, in cazul carora este vorba de o crestere de 5% comparativ cu 2016. In randul tarilor, Germania ramane cel mai mare importator de produse alimentare italiene, crestere de 1%, urmata de Franta (crestere de 7%) si SUA (crestere de 6%).

Insa cele mai mari cresteri procentuale comparativ cu 2016 s-au inregistrat in cazul exporturilor de produse alimentare italiene spre Japonia (39%), Rusia (31%) si China (17%), aceasta in pofida contra-embargoului introdus de Moscova pentru o serie de produse proaspete (fructe,legume,carne) provenite din Uniunea Europeana.

Exporturile de branzeturi (mozzarella) au inregistrat o crestere de 9% iar cele de delicatese (prosciutto) au crescut cu 8% in ritm anual.



Poti fi interesat si de