Legea carnii a fost adoptata in Senat. Se interzice vanzarea carnii sintetice in Romania

Legea carnii a fost adoptata in Senat. Se interzice vanzarea carnii sintetice in Romania


Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul legii privind carnea si produsele din carne, prin care se interzice comercializarea pe piata interna a carnii sintetice obtinute în laborator din celule animale.

Propunerea legislativa, initiata de un grup de parlamentari PSD, are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal privitor la denumirea produselor, prezentarea, etichetarea si comercializarea produselor din carne, 'urmarindu-se sanatatea populatiei, respectarea conditiilor de igiena si informarea corecta a consumatorilor', dupa cum se mentioneaza în raportul comisiei de specialitate.

 

'Prin sintagma 'Produs romanesc' din carne se întelege carnea si produsele din carne rezultate din carcasele provenite 100% din fermele din Romania. Este interzisa inscriptionarea la raft si pe eticheta carnii si a produselor din carne a sintagmei 'Produs romanesc' si a culorilor drapelului national daca nu sunt respectate prevederile alin. (1)', prevede proiectul.

 

Actul normativ mai stipuleaza ca eticheta va cuprinde codul QR si pretul de achizitie în cazul produselor atat din piata interna, cat si din piata externa, se mai arata în proiectul initiat de parlamentari PSD.

 

Potrivit proiectului, 'comercializarea carnii sintetice obtinute în laborator din celulele de la animale este interzisa pe piata interna. Prevederile alin. (l) se aplica si produselor culinare din alimentatia publica la prepararea carora s-a utilizat carnea sintetica'.

 

Comercializarea carnii sintetice se sanctioneaza cu amenda de la 200.000 lei la 300.000 lei.

 

Propunerea legislativa va fi dezbatuta de Camera Deputatilor, for decizional în acest caz.



Poti fi interesat si de