Libia, Liban si China, potentiale piete de export de animale vii pentru Romania

Libia, Liban si China, potentiale piete de export de animale vii pentru Romania


Alte oportunitati pentru exportul de animale vii, unde sunt in curs de negociere conditiile sanitare veterinare, sunt in Libia si Liban, in timp ce cu China se poarta inca negocieri pentru exportul de animale vii, Romania fiind prezenta doar cu produse procesate, respectiv miere, lactate, dar in cantitati destul de reduse, a declarat vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Ioan Oleleu.

"Pe produse animale si non-animale avem schimburi importante cu tarile din Uniunea Europeana. Acest lucru se datoreaza faptului ca foarte multe unitati de procesare, atat in domeniul carnii, cat si laptelui, dar si al produselor de origine non-animale, corespund regulamentelor UE, prin investitiile majore pe care le-au facut in ultima perioada. Si din acest punct de vedere as putea spune ca, cel putin pe domeniul procesarii carnii si al laptelui, avem la nivel national unitati care pot rivaliza din punct de vedere al conditiilor de functionare si chiar sunt mai bune decat multe unitati din UE. Este un lucru cu care trebuie sa ne mandrim si noi ca stat, pentru ca eforturile agentilor economici au fost destul de insemnate, iar progresele pe care le-au inregistrat sunt vizibile in foarte multe unitati", a adaugat vicepresedintele ANSVSA.

 

In cazul existentei unor boli la animale pe teritoriul Romaniei, Oleleu a transmis ca pentru fiecare boala este nevoie de o strategie separata, iar ANSVSA a elaborat astfel de strategii in asa fel incat teritoriul Romaniei sa devina indemn la aceste boli si sa nu mai ridice probleme in ceea ce priveste exporturile de animale.

 

"Aceste strategii se reflecta in primul rand printr-o foarte riguroasa verificare si supraveghere a circulatiei animalelor, o monitorizare in teritoriu, care se face de catre medicii veterinari. Este o provocare pentru noi, pentru serviciile sanitar-veterinare si, ceea ce este foarte important, este ca si mediul economic, fermierii, au inteles necesitatea si partile bune ale unui program foarte strict de monitorizare si de supraveghere a acestor boli. Sigur, este un proces destul de dificil, este un proces care necesita eforturi, inclusiv din punct de vedere financiar din partea statului, dar avem aceasta sustinere la nivelul Guvernului prin subventia pentru actiunile sanitare veterinare obligatorii, prin sumele de bani pe care le primim anual pentru dotarea laboratoarelor si, nu in ultimul rand, pentru personal, destul de important si destul de consistent la nivelul directiilor judetene. Este foarte important ca in aceasta strategie sa fie toate entitatile la aceeasi masa si interesul sa fie unul comun", a explicat Oleleu.

 

Nu in ultimul rand, vicepresedintele ANSVA a afirmat ca serviciile sanitare veterinare din Romania, cu toate criticile pe care le mai inregistreaza uneori, "este unul foarte solid si foarte asezat la nivel national".

 

"Cred ca medicul veterinar este printre putinii specialisti din domeniul agricol pe care inca il mai avem in aproape toate comunele la nivel national. Sunt foarte putine comune unde nu exista contract de concesiune cu medicul veterinar si ne propunem sa le acoperim pe toate. Este important sa avem un serviciu sanitar-veterinar puternic, pentru ca, pornind de la realitatea satului romanesc, inca mai avem gospodaria de subzistenta, iar acele efective de animale daca nu sunt supravegheate in mod corespunzator, ne pot ridica probleme majore pentru exploatatiile de dimensiuni mai mari, pentru ca aparitia unui focar de boala intr-o anumita zona impune restrictii pe zone intinse. Acesta este motivul pentru care trebuie sa supraveghem starea de sanatate a animalelor atat in gospodariile mici, cat si in fermele si exploatatiile de dimensiuni mari", a concluzionat Ioan Oleleu.

 

Conform datelor centralizate de ANSVSA, Romania a exportat anul trecut peste 1,56 milioane de bovine si ovine vii in tari din afara spatiului comunitar, Iordania, Arabia Saudita si Israel fiind primele destinatii pentru animalele romanesti.

 

Din totalul celor 1.567.934 de animale exportate in tari terte, aproape 94% sunt ovine, respectiv 1.468.408 capete, iar 99.526 bovine.

 

Pe primul loc in topul exporturilor se afla Iordania cu 996.163 bovine si ovine vii, ponderea fiind detinuta tot de oi, respectiv 973.175 capete. Arabia Saudita ocupa pozitia a doua, cu un total 466.035 animale, din care 462.189 ovine si 3.846 bovine, iar Israel, locul 3, cu 85.708 capete (17.984 ovine si 67.724 bovine). Alte tari terte in care au mai ajuns anul trecut animalele autohtone au fost: Liban, Libia, Iraq si Kuweit.

 

La 1 decembrie 2021, Romania avea un efectiv total de 1,819 milioane de bovine si de 11,356 milioane de ovine. Romania s-a situat pe locul zece in Uniunea Europeana la efectivele de bovine si pe locul trei in randul statelor membre, dupa Spania si Grecia, la efectivele de ovine.



Poti fi interesat si de