MADR incurajeaza exportul de ovine, un potential care trebuie valorificat

MADR incurajeaza exportul de ovine, un potential care trebuie valorificat


Romania dispune de mari efective de ovine pentru export, potential care trebuie valorificat, a afirmat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros.

"Ministrul Adrian Oros s-a adresat europarlamentarilor romani, membri in Comisia pentru agricultura si dezvoltare rurala pentru sustinerea crescatorilor de animale din Romania. Exporturile de animale vii nu trebuie interzise, continuarea lor fiind legata de respectarea conditiilor de bunastare animala. Demersul ministrului are loc in contextul constituirii la nivelul Parlamentului European (PE) a Comisiei de ancheta privind protectia animalelor in timpul transportului (ANIT) si al propunerii de rezolutie referitoare la interzicerea transportului animalelor vii si a sacrificarii rituale. In Comisia pentru agricultura si dezvoltare rurala a PE, in aceasta perioada au loc discutii privind modificarile conditiilor de transport a animalelor vii pentru asigurarea unor standarde inalte de bunastare", se arata intr-un comunicat de presa al ministerului de resort.

 

Potrivit sursei citate, in acest context, ministrul Adrian Oros a subliniat o serie de aspecte de interes a fi sustinute de catre europarlamentarii romani. Oficialul a punctat faptul ca Romania dispune de mari efective de ovine pentru export, potential care trebuie valorificat. Astfel, tara noastra exporta anual doua milioane de ovine preponderent catre statele arabe, care in general prefera ovinele vii datorita ritualului specific la sacrificare si, nu in ultimul rand, gustului aparte al carnii de ovine din Romania.

 

"Pietele din Orientul Mijlociu si Africa de Nord reprezinta mijloace de desfacere foarte importante, care nu ar trebui pierdute, in caz contrar, producatori din alte parti ale lumii ar inlocui oferta europeana, crescand productia lor si transportul de animale vii care nu respecta standardele europene inalte. Exportul de animale vii sa fie corect reglementat si cat mai bine monitorizat, avand in vedere interesul economic al crescatorilor de animale din Romania si din Uniunea Europeana, interzicerea acestuia ar crea prejudicii importante fermierilor europeni. In acest sens, sunt necesare asigurarea si controlul respectarii stricte a conditiilor de transport (dotarea mijloacelor de transport cu aparatura si echipamentele necesare, supravegherea constanta a acestora, pauze regulate, hranirea si adaparea corespunzatoare a animalelor) si fonduri pentru modernizarea acestora", a subliniat Oros.

 

Conform datelor oficiale, in ultimii trei ani, Romania a exportat, in medie, peste 1,6 milioane de capete ovine anual in tari terte, precum: Arabia Saudita, Regatul Hasemit al Iordaniei, Liban, Libia, Statul Kuwait, Israel. Totodata, tara noastra a avut un comert intra-comunitar activ, cu o medie anuala de peste un milion de capete in state membre ca Spania, Italia, Franta sau Ungaria.

 

In cadrul discutiilor, ministrul Adrian Oros a transmis europarlamentarilor romani solicitarea de a efectua demersurile necesare pentru ca exportul de animale vii sa fie reglementat printr-o legislatie clara care sa asigure respectarea stricta a conditiilor de bunastare a animalelor pe durata transportului si nu sa fie interzis.Poti fi interesat si de