MADR ramane fara bani in urma rectificarii bugetare

MADR ramane fara bani in urma rectificarii bugetare


Ministerul Agriculturii a pierdut, in urma celei de a doua rectificari bugetare din acest an, 49 milioane de lei. Practic, Guvernul va lua din banii alocati anterior Ministerului.

Executivul a aprobat vineri a doua rectificare bugetara din acest an, iar fata de prevederile initiale sunt 9,5 miliarde de lei in plus la venituri si 10,7 miliarde lei in plus la cheltuieli, a declarat ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria.

 

Ministerul Transporturilor, Ministerul Cercetarii si Ministerul Educatiei Nationale sunt institutiile care pierd cei mai multi bani in urma celei de-a doua rectificari bugetare din acest an, in timp ce Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii si Ministerul Sanatatii primesc cele mai importante suplimentari de fonduri, conform proiectului de rectificare bugetara publicat miercuri de MFP.

 

Afectat de rectificarea bugetara este si Ministerul Agriculturii, care pierde 49 de milioane de lei.

 

'Rectificarile bugetare se fac pentru a pune in acord realitatile economice cu finantele publice. Am plecat de la un buget initial construit pe anumite ipoteze macroeconomice si ne respectam angajamentele asumate. Am pornit cu cinci mari angajamente pe care le respectam in totalitate. Implementam masurile din programul de guvernare, masurile de stimulare a economiei si masurile sociale, obiectiv atins. Ne incadram in tinta de deficit bugetar, sub 3% din PIB, tinta respectata, nu crestem ponderea datoriei guvernamentale in PIB, la fel tinta respectata, consolidam rezerva finantelor din trezorerie, asiguram cheltuieli de inzestrare militara conform planului angajat. Asiguram finantarea necesara pentru pregatirea in bune conditii a sarbatoririi Centenarului si pentru preluarea presedintiei Consiliului UE, de asemenea, obiective atinse', a spus Teodorovici.

 

El a mentionat ca la aceasta rectificare sunt 9,5 miliarde lei in plus la venituri fata de bugetul initial si 10,7 miliarde lei in plus la cheltuieli fata de prevederile initiale. 'Cheltuielile de investitii vor fi mari cu 40% fata de realizarile din 2017(...) De asemenea, Romania va mentine ponderea datoriei guvernamentale in PIB la 35%, a patra cea mai mica din Uniunea Europeana. Si desigur acel fond din trezorerie consolidat la 31 miliarde lei, care asigura peste 5 luni de zile de finantare bruta', adaugat Teodorovici.

 

Cheltuielile bugetului de stat se majoreaza, in urma rectificarii, cu suma de 1,7 miliarde lei, din care cheltuieli de personal cu cu 58,4 milioane lei, cheltuieli cu bunuri si servicii cu 224,2 milioane lei, cheltuieli cu dobanzi cu aproximativ 994 milioane lei, subventii cu 98,3 milioane lei, cheltuielile cu asistenta cu 661 milioane lei. O diminuare se va inregistra la proiectele cu finantare din fonduri externe nerambursabile, cu 1,5 miliarde lei.



Poti fi interesat si de