Mai multi pescari vor sa dea statul in judecata pentru interzicerea capturarii sturionilor

Mai multi pescari vor sa dea statul in judecata pentru interzicerea capturarii sturionilor


Un numar de 30 de pescari din comuna Sfantu Gheorghe vor sa dea in judecata statul roman si sa ceara compensatii, din cauza interzicerii capturarii sturionilor in apele teritoriale romanesti.

Primarul comunei, Valentin Sidorencu, a postat, pe Facebook, un anunt potrivit caruia pescarii care doresc sa fie reprezentati in instanta sunt rugati sa se prezinte la primarie cu buletinul.

 

“Pana acum, avem deja 30 de pescari care vor sa fie reprezentati in instanta. In anul 2006, atunci cand s-a interzis activitatea, in comuna aveam 80 de pescari nemultumiti de decizia luata ad-hoc de statul roman”, a afirmat primarul Sidorencu.

 

Autoritatea locala nu a mentionat cat timp ii va astepta pe pescari la primarie cu buletinul.

 

Anuntul facut public pe Facebook este insotit de imagini cu textul ordinului nr. 85/662/2021 privind masurile de refacere si conservare a populatiilor de sturion din habitatele piscicole naturale emis de Ministerul Mediului si cel al Agriculturii.

 

Prin ordin se interzice pescuitul sturionilor pe o perioada nedeterminata, comercializarea produselor si subproduselor din aceste specii, precum si folosirea uneltelor sau echipamentelor de capturat sturionii, inclusiv ohanele si carmacele.

 

“Orice actiune sau decizie privind redeschiderea pescuitului la sturion va fi documentata de date de monitorizare periodica si obligatoriu va fi precedata de un studiu, aprobat de institutiile competente in domeniu, care sa arate ca starea populatiei este favorabila si poate suporta un pescuit sustenabil”, se arata in ordinul celor doua ministere.

 

Declinul sturionilor a fost inregistrat la nivel mondial, astfel ca organizatiile internationale au decis, in anul 1998, includerea acestor specii in anexele I si II ale Conventiei Internationale privind Comertul cu Specii de Plante si Animale Salbatice Amenintate (CITES), iar Romania s-a raliat acestor masuri in anul 2006, atunci cand a impus, pentru prima data, prohibitia pescuitului sturionilor.

 

Zece ani mai tarziu, interdictia a fost prelungita pentru inca cinci ani, iar prin ordinul actual ea se va prelungi pe o perioada nedeterminata.

 

In lume, la ora actuala, exista 26 de specii de sturion, sase dintre acestea - sipul, viza, cega, morunul, pastruga si nisetrul - regasindu-se si in Dunare pana la inceputul secolului trecut, potrivit Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Delta Dunarii.

 



Poti fi interesat si de