Marii retaileri contesta legea privind practicile comerciale neloiale

Marii retaileri contesta legea privind practicile comerciale neloiale


Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) sustine ca forma actuala a proiectului de lege privind practicile comerciale neloiale, adoptat de Senat, include prevederi anti-concurentiale care ar putea descuraja relatiile comerciale si programele de sprijin pentru producatorii locali.

Potrivit marilor retaileri, proiectul prin care se transpune in legislatia natinala Directiva privind combaterea practicilor comerciale neloiale a fost modificata substantial in Senat, iar forma adoptata schimba in mod semnificativ textul si spiritul Directivei, introducandu-se prevederi cu efect neconcurential, garantand practic, in anumite cazuri, desfasurarea unui act comercial indiferent de capacitatea furnizorului de a-si indeplini corect obligatiile.

 

Astfel, exista prevederi care interzic intreruperea colaborarii cu furnizorii de produse indiferent daca acestia au capacitatea sa furnizeze volumul agreat de marfa la frecventa convenita prin contractul comercial, iar anumite categorii de produse, precum cele din schemele de calitate, trebuie acceptate obligatoriu in portofoliul de vanzari.

 

In plus, se readuce in discutie lantul alimentar scurt, stabilit insa tot arbitrar, la 250 de kilometri, astfel ca producatorii agricoli nu vor mai putea beneficia de oportunitatea incheierii unui contract comercial cu comerciantii aflati in afara acestei zone.

 

Inclusiv programele de sprijin aflate in derulare intre marii comercianti si micii producatori sunt puse sub semnul intrebarii, intrucat transpunerea Directivei - prin formularile adoptate in Senat – risca sa incadreze aceste programe in categoria practicilor comerciale incorecte fata de alti furnizori.

 

„Nu in ultimul rand, proiectul legislativ adoptat face referire, prin intermediul transpunerii unei Directive europene cu caracter economic, inclusiv la modalitatea de desfasurare a unor proceduri in cadrul instantelor prin care sa fie evaluata conformitatea contractuala a unor situatii comerciale din zona contractelor agro-alimentare. Se poate aprecia ca, desi se sustine ca ar veni si in sprijinul micilor producatori locali, inclusiv de produse agro-alimentare, efectul modificarilor aduse textului Directivei de maniera celor mentionate poate fi contrara deoarece relatiile comerciale cu acestia vor deveni extraordinar de dificile si de complicate. Suprareglementarea contractuala ii va vulnerabiliza pe toti cei care vor incerca sa intre in astfel de relatii, facandu-i pasibili de repercusiuni vadit exagerate si, mai ales, complet nejustificate din punct de vedere economic, financiar si legal”, explica AMRCR.

 

Procesul de transpunere legislativa se va muta in Camera Deputatilor – for decizonal – unde poate fi reanalizat scopul real urmarit de Directiva UE 2019/633 privind practicile comerciale neloiale dintre intreprinderi in cadrul lantului de aprovizionare agricol si alimentar, adoptata in timp ce Romania detinea Presedintia Consiliului UE.

 

Aceasta Directiva isi propunea sa aduca o transparenta suplimentara contractelor incheiate intre operatori economici cu cifre de afaceri cuprinse in interiorul unor praguri si care desfasoara activitati economice pe piata unica europeana, in cadrul lantului de aprovizionare agricol si alimentar.Poti fi interesat si de