Mary Pana, ACEBOP: S-a agravat specula din piata de porc

Mary Pana, ACEBOP: S-a agravat specula din piata de porc


In 2019, virusul pestei porcine africane nu a mai afectat exploatatii mari de porci, lovind tot mai multi mistreti. In schimb, s-a agravat specula din piata carnii de porc, spune Mary Pana, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania.

„Abatoarele au oferit preturi derizorii chiar din 2018, dar astazi fenomenul a cuprins, ca o caracatita, aceasta filiera de produs - fenomen fara precedent, intr-o perioada in care bursa europeana a carnii de porc inregistreaza crestere. Daca am inceput anul cu 5 lei/kg, am ajuns in februarie la 4 lei - ne asteptam sa scada la 3 lei/kg la poarta fermei - respectiv jumatate din pretul de productie! Mai multi fermieri ne-au sunat speriati, au relatat intamplari din piata care ne-au ingrozit. Abatoarele nu vor sa achizitioneze porci in limita unui pret decent, animalele stau in ferme peste 130 kg si risca sa nu mai fie conforme ca densitate, au aparut fenomene de canibalism, este un dezastru atat in bunastarea animalelor, cat si in buzunarul fermierilor”, explica Mary Pana, presedintele ACEBOP.

 

Asociatia a solicitat Ministerului Agriculturii sa intervina pentru eliminarea anarhiei din piata. Ca efect, caderea libera a pretului la carnea de porc a fost stopata pentru o perioada.

 

Specialistii se asteapta la o crestere a pretului la poarta fermei, pentru a se justifica astfel valoarea ridicata din vitrinele magazinelor.

 

„Este vorba de intelegeri ale unor societati care, in lipsa unei piete controlate, a unei burse nationale a carnii, distrug efectiv sectorul de crestere a porcului, dictand in piata preturi anormal de scazute, care nu se regasesc si in buzunarul consumatorului. Speram ca si Consiliul Concurentei sa intervina si sa se faca ordine in filiera porcului romanesc”, adauga Mary Pana.

 

Analiza completa despre situatia in care se afla industria carnii de porc din Romania poate fi citita in editia 63 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de