Masuri de preventie in caz de gripa aviara


Gripa Aviara, pe langa alte boli infectioase transmisibile, specifice efectivelor de pasari domestice si salbatice, este considerata o afectiune cu un inalt grad de periculozitate, care genereaza pierderi economice importante ca urmare a mortalitatii ridicate, a restrictiilor privind miscarea pasarilor vii si a produselor provenite de la acestea.

In contextul aparitiei unui prim focar de influenta aviara inalt patogena la o ferma din judetul Maramures, autoritatile sanitare recomanda:

 

- evitati contactul cu pasarile care prezinta semne de boala si anuntati medicul veterinar;

- nu permiteti copiilor sa se joace cu pasarile bolnave;

- achizitionati carne de pasare, oua si produse din carne de pasare doar din surse autorizate sanitar-veterinar;

- separati carnea cruda de cea prelucrata termic sau de alimentele care sunt gata preparate;

- spalati-va pe maini inainte, intre si dupa operatiile de manipulare a alimentelor crude si a celor prelucrate termic.

- preparati termic timp indelungat si la o temperatura corespunzatoare, atat carnea de pasare cat si oualele; Virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termica la mai mult de 70 de grade;

- spalati oualele cu apa si sapun inainte de manipulare si apoi spalati mainile cu apa si sapun;

- nu folositi oua fierte moi sau crude in alimente care nu vor fi preparate termic.

 

Gripa aviara la om

 

La om, gripa aviara debuteaza brusc, cu febra mare, 39-40 de grade, dureri in gat si de cap, dureri musculare, respiratie dificila ( simptomul principal prin care se diferentiaza de gripa umana), tuse, frisoane, astenie, stare generala alterata.

 

In conditiile aparitiei acestei simptomatologii, se impune evitarea calatoriilor si contactul cu alte persoane pentru a limita raspandirea infectiei, consultarea de urgenta a medicului de familie. Pacientul va trebui sa informeze pe medicul de familie cu privire la simptomele prezentate, la existenta unui contact direct cu pasari si la zonele in care a calatorit.

 

In cazul in care a existat un presupus contact cu o sursa de infectie, starea de sanatate va fi monitorizata cel putin 10 zile.



Poti fi interesat si de