Miraculos, surplusul de carne de porc din UE s-a evaporat. Cine face jocurile in piata de carne din Europa?

Miraculos, surplusul de carne de porc din UE s-a evaporat. Cine face jocurile in piata de carne din Europa?


Doua milioane de tone de carne de porc au disparut ca prin minune de pe piata din Uniunea Europeana, favorizand astfel explozia preturilor la alimente. Asta, in ciuda faptului ca tocmai acest volum excedentar a fost prezentat Comisiei Europene ca argument suprem in aprobarea ajutorului acordat pentru stocarea privata a carnii de porc.

Hocus-pocus...

La inceputul lunii martie, excedentul de carne de porc din Uniunea Europeana era estimat la aproximativ 2 milioane de tone, volumele fiind concentrate in special in partea vestica a blocului comunitar (Germania, Danemarca, Olanda, Belgia, Franta, Spania etc).

 

Imensa cantitate pare sa se fi evaporat insa, chiar inaintea deciziei CE prin care se anunta finantarea depozitarii private pentru maxim 5 luni a carnii de porc. Saltul preturilor la carnea de porc si produsele procesate de pe piata europeana a influentat cotatia la nivel global, ducand la un maxim istoric Indicele FAO la carne. Influenta a fost de +4,8%, conform datelor FAO, principalul factor al cresterii fiind scaderea rapida a rezervelor de carne de porc din Vestul Europei si reducerea numarului de sacrificari in abatoare.

 

Chiar daca la nivel de bloc comunitar capacitatea privata de stocare ar putea atinge volumul de 2 milioane de tone, pare putin credibil ca, brusc, toata aceasta cantitate sa fi fost absorbita de pe piata. De altfel, in primele doua saptamani, statele care anuntasera ca au excedent in productia de carne de porc depusesera cereri de acordare a ajutorului de stocare privata care abia daca se ridicau la 3.000 de tone (Spania, Germania, Olanda).

 

Ajutor pentru fermieri

„Masura subventionarii stocarii private a carnii de porc este menita mai degraba sa ridice preturile de achizitie a animalelor. Nu vad sa aduca un beneficiu major pentru procesatori, in contextul in care stocarea are costurile sale, neacoperite in totalitate de ajutorul Comisiei. Despre consolidarea rezervelor de stat in Vestul Europei chiar nu stiu ce sa va spun, pentru ca nu am auzit de asa ceva”, a afirmat Dana Tanase, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii.

 

Efectul pe preturile de achizitie s-a facut simtit aproape imediat, cu pretul pe carcasa de porc (100 kg) ajungand la 195 euro in Germania si la valori de 188-192 euro in restul Uniunii (in special pe zona Centrala si de Vest a Europei).

 

Nimic de zis, cu pretul furajelor majorat aproape peste noapte, ca urmare a razboiului din Ucraina, cu cel al energiei si combustibilului amenintand sa prabuseasca intreaga piata alimentara din regiune, fermierii aveau clar nevoie de un pret de achizitie mai ridicat decat cel de la debutul anului.

 

In acelasi timp insa, nu doar excedentul de carne de porc aflat in piata, ci chiar si suinele in sine par sa fi disparut intr-o zona crepusculara. Conform asociatiei poloneze din sector, PolPig, reprezentantii marilor abatoare din Germania, Olanda si Danemarca se plang ca, din lipsa materiei prime, ar putea ajunge sa scurteze programul de lucru la 4 zile pe saptamana.

 

Un adevarat mister, in conditiile in care Germania detinea pana acum un an locul fruntas in UE la efectivele de suine, iar declinul acestora nu a depasit 9%, conform statisticilor oficiale. Deci, unde au disparut masivele efective de porci din Vestul Europei?

 

Cineva joaca periculos si o face de la nivel inalt

Cu un consum de carne de porc in scadere, cu exporturi blocate pe diverse piete internationale pentru Germania si Italia, cu volume de export diminuate pentru Spania si Franta, actuala situatie din piata de suine din Europa frizeaza absurdul.

 

Excedentul de carne de porc e de negasit, efectivele care asigurau acest excedent par sa mai apara doar pe hartie si mai putin prin abatoare. Totul aduce a joc speculativ, derulat de la nivel inalt chiar.

 

Surse din industria germana a carnii au semnalat de la inceputul lunii martie ca oficiali din Guvern au luat in calcul inclusiv blocarea exporturilor intracomunitare de carne pentru a asigura o rezerva consistenta de alimente in fata unei crize economice majore si a unui eventual razboi care sa depaseasca granitele Ucrainei.

 

Pe de alta parte, inclusiv furnizorii din Spania au redus volumul de carne expediat catre zona de Est a UE cu aproximativ 30%, in spate stand tot o decizie guvernamentala de consolidare a rezervelor de stat.

 

Chiar si in Romania, oficiali de la nivel inalt au mentionat necesitatea consolidarii rezervelor strategice de alimente, din nefericire ministrul Agriculturii apeland pentru asta la o unealta tocita de ineficienta si scandaluri de coruptie, aproape defuncta Cooperativa Unirea, o idee mostenita de la ministrul Petre Daea.

 

Rolul acestor rezerve nu este greu de ghicit. Sub presiunea unei crize energetice fara precedent si cu un agresor estic care deja a anuntat ca va juca acest conflict geopolitic cu degetul pe butonul de lansare a armelor nucleare, necesitatea constituirii unui stoc cat mai mare de alimente devine evidenta pentru fiecare stat membru al blocului comunitar.

 

Articol realizat de Marius Jianu, redactor-colaborator INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de