Mischie (HORA): Industria restaurantelor va pierde in jur de 5.000 de locatii la nivel national

Mischie (HORA): Industria restaurantelor va pierde in jur de 5.000 de locatii la nivel national


Industria restaurantelor va pierde in jur de 5.000 de locatii la nivel national, circa 10% din total, intrucat aceste locatii nu se vor mai putea redeschide in perioada urmatoare, a declarat presedintele Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA), Daniel Mischie, intr-o conferinta de presa.

"O pierdere foarte mare, daca ne referim la numarul de locatii care practic nu mai pot redeschide. Sunt mai bine de 5.000 de locatii la nivel national in industria restaurantelor care nu vor mai putea redeschide, din aproape 45.000 de locatii, deci, aproximativ 10% din locatii", a spus Mischie.

 

El a precizat ca, din punct de vedere financiar, industria restaurantelor pierde 400 de milioane de euro pe luna, insa cea mai mare pierdere o reprezinta resursa umana calificata.

 

"Din punct de vedere financiar in industria restaurantelor pierdem 400 de milioane de euro pe luna, practic industria a pierdut un miliard de euro incasari. Un alt lucru important pe care il pierdem este datorita faptului ca industria se va restarta usor ca un avion care incepe sa decoleze, nu stim exact cum vor fi masurile active implementate - noi ne straduim sa pastram cat mai mult din colegii nostri din industrie - dar cea mai mare pierdere este fiecare om din aceasta industrie pe care ne-am chinuit in ultimii ani sa-i calificam si pe care ii pierdem astazi", a subliniat presedintele HORA.

 

Dragos Petrescu, CEO City Grill, a subliniat ca 2020 este un an de sacrificiu pentru ospitalitatea in Romania, insa cea mai mare provocare in acest moment este sa-i convinga pe romani sa vina in restaurante.

 

"Evident ca pastrand regulile de distantare, se poate folosi mai putin de jumatate din capacitatea unei terase, adica mai putin de 20% din capacitatea unui restaurant, vorbim in medie interior cu exterior, adica inca suntem nu la shut-down dar la urmatorul nivel. Sa speram ca dupa cele doua saptamani va trebui sa renuntam la o parte din aceste reguli si sa trecem in faza a doua, in care sa marim capacitatea restaurantelor, dar nu aceasta este provocarea noastra astazi. Provocarea noastra este sa-i convingem pe romani ca este sigur sa vina in restaurante si din acest motiv prietenul meu cel mai bun este el (dezinfectantul n.r.). Este foarte important sa transmitem romanilor ca vom face toate eforturile ca ei sa se simta si sa fie in siguranta in restaurantele noastre. Business-ul este pe planul doi.

 

Intr-adevar este un an de pierdere sau in cel mai bun caz de zero", a spus Petrescu.

 

Daniel Mischie a mai declarat ca notele de plata la restaurant vor fi mai mici decat in trecut.

 

"Sunt convins ca notele de plata la restaurant vor fi mai mici decat in trecut si operatorii de restaurante, practic, in perioada urmatoare nu vor pune presiune pe preturi. (...) Nu se vor schimba foarte multe lucruri (dupa redeschiderea teraselor, la 1 iunie, n.r.). Sunt cateva lucruri care caracterizeaza parteneriatul dintre autoritati, clienti si operatorii de restaurante. In momentul in care veti veni la terasa va trebui sa faceti o rezervare. Si inainte restaurantele aveau un sistem de rezervari si va trebui, practic, sa ne dati numele dvs. si numarul de telefon. Acest lucru va fi necesar pentru atunci cand in situatia unei analize epidemiologice sa putem sa va contactam sa va tinem la curent cu ce se intampla. Mai departe, in situatia in care sunteti membri ai aceleiasi familii puteti sta oricat de multi la aceeasi masa. In situatia in care nu sunteti membri ai aceleiasi familii numarul este limitat la maxim 4 persoane. Distanta dintre mese trebuie sa fie de 2 metri, iar numarul de mese va fi diminuat cu 50%", a spus Mischie.



Poti fi interesat si de