Mistretii de pe un fond de vanatoare din Constanta vor fi ucisi, din cauza pestei porcine

Mistretii de pe un fond de vanatoare din Constanta vor fi ucisi, din cauza pestei porcine


Toti mistretii de pe un fond de vanatoare din judetul Constanta urmeaza sa fie ucisi dupa ce, la patru mistreti morti, gasiti in zona, a fost confirmata prezenta virusului pestei porcine africane (PPA).

Potrivit reprezentantilor Prefecturii Constanta, in cursul zilei de marti a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, a fost confirmata existenta virusului PPA la patru mistreti morti, gasiti in zona fondului de vanatoare nr. 8 Decebal.

 

„A fost votat un plan de masuri ce are aplicabilitate imediata in zona afectata, pe o arie cu raza de 13 kilometri: opt kilometri fiind zona infectata, iar o raza de cinci kilometri fiind zona tampon. Planul cuprinde dispozitii ce prevad, intre altele, prinderea integrala a mistretilor din zona, prin metode de vanatoare, cu personal silvic, vanatori autorizati si personal abilitat”, au anuntat reprezentantii Prefecturii Constanta.

 

De asemenea, s-a mai dispus interzicerea circulatiei cu animalele domestice in zona respectiva, dar si tinerea porcilor din exploatatii sau gospodarii in adaposturile lor sau locuri unde pot fi izolati de porcii mistreti.

 

„Masurile de control al bolii sunt puse in aplicare cel mai repede la 12 luni de la constatarea ultimului caz de pesta porcina africana la porcii salbatici in zona infectata determinata si raman in vigoare pentru cel putin inca 12 luni”, au mai precizat sursele citate.

 

Pana in prezent, in judetul Constanta au fost confirmate 91 de focare de Pesta Porcina Africana in gospodariile populatiei, precum si cinci cazuri la mistreti.

 

In urma sacrificarilor de animale, la nivelul intregului judet au fost platite pana in prezent despagubiri pentru cele 849 de exploatatii afectate, in valoare de 3.951.600 de lei.Poti fi interesat si de