Mosia Chindia vrea sa aduca hrana sanatoasa pentru un milion de familii in 10 ani

Mosia Chindia vrea sa aduca hrana sanatoasa pentru un milion de familii in 10 ani


Tenorul Vlad Mirita si antreprenorul Dan Cirstea lanseaza un nou proiect, ferma de animale Mosia Chindia. Aceasta este prima ferma din Romania unde mai multe specii de animale sunt „Crescute prin Pasunare”, cu misiunea de a aduce clientilor - familii cu copii in special, iar in general celor preocupati de viata sanatoasa - cea mai curata si gustoasa carne din Romania.

Potrivit celor doi asociati, nevoia familiilor din Romania de carne sanatoasa, obtinuta prin cresterea animalelor in mediul lor natural, este foarte mare.

 

Astfel, ferma are in plan ca, in urmatorii 10 ani, sa contribuie pentru ca un milion de familii sa aiba acces la carne provenita de la animale crescute prin pasunare, probabil cel mai natural mod de crestere a animalelor. De aceea fondatorii Mosia Chindia isi propun sa deschida apetitul pentru o abordare ecologica si regenerativa in cresterea animalelor si in randul altor fermieri si antreprenori. Cei doi parteneri doresc sa ajute inca alti 100 de fermieri sa adopte cu succes sistemul de Crestere prin Pasunare a animalelor.

 

Porci, curcani, gaini, rate si alte pasari de curte cresc pe pasune langa Targoviste, pe o suprafata de peste 3 hectare, in conditii care nu sunt reproduse intru totul in nicio alta ferma din Romania. Animalele au acces permanent la iarba, se bucura de lumina naturala, resimt schimbarile de temperatura firesti ale mediului, isi cauta singure hrana diversificata si pot zburda liber pe o suprafata generoasa. Aceasta modalitate de crestere, dezvoltata in SUA si cunoscuta ca sistemul „Pasture Raised” (Crestere prin Pasunare) creeaza conditii unice de viata pentru animale, care nu se regasesc in alte abordari contemporane ale zootehniei, nici macar in gospodariile rurale, unde porcii si pasarile au suprafete destul de limitate la dispozitie si doar sporadic au acces la iarba.

 

In sistemul de „Crestere prin Pasunare”, animalele se dezvolta potrivit ciclului natural, care poate dura pana la 10 luni pentru porci, fara stimulare artificiala. Calitatea produselor obtinute este superioara majoritatii alternativelor din comertul de profil din Romania. Pe toata durata vietii lor, puii si curcanii „Crescuti prin Pasunare” traiesc ca intr-un hotel de lux, in care in fiecare zi sunt mutati pe o noua parcela de pasune cu iarba proaspata, fata de puii sau curcanii crescuti industrial care traiesc in hale inchise, cu densitate foarte mare, fara conditii naturale: soare, iarba, aer. Porcii de rasa Mangalita de la Mosia Chindia alearga pe 2 ha de pasune, isi manifesta permanent instinctul natural de a rama, se balacesc in balta si vad lumina soarelui pe toata durata vietii lor, fata de porcii crescuti in regim industrial care traiesc in boxe de cativa metri patrati, fiind inconjurati de beton sau gratare din fonta ori plastic dur.

 

„Acum 10 ani am avut niste probleme medicale, care m-au facut sa inteleg pe propria piele valoarea hranei pentru sanatatea mea si a familiei mele. Atunci am inceput sa crestem animale in curtea parintilor mei si l-am descoperit pe Joel Salatin si faimosul sistemul “Pasture Raised”, care pentru americani este superior certificarii organice (echivalentul american al certificarii Bio). Nu mi-am propus sa fac un business, ci doar sa gasesc modalitati de a avea o carne cu adevarat sanatoasa si gustoasa, cu impact pozitiv asupra mediului ambiant si asupra sanatatii familiei (poate nu intamplator, in contextul acestei pandemii, eu si toti membrii familiei mele am trecut prin boala provocata de Sars-Cov 2, cu simptome foarte usoare). Dar, dupa multi ani de crestere a animalelor, timp in care am devenit foarte pasionati de domeniu si in care tot mai multi prieteni care gustau carnea de la noi ne spuneau ca nu au mai mancat ceva atat de bun, am ajuns la concluzia ca tot ceea ce am invatat despre animalele crescute pe pasune este foarte valoros si pentru ceilalti si ca merita impartasit cat mai multor familii care cauta astfel de produse. Astfel, Mosia Chindia este un proiect de suflet, prin care dorim sa schimbam in bine alimentatia si viata cat mai multor oameni”, a declarat Vlad Mirita.

 

„Imi aduc aminte ca m-am intalnit cu Vlad in Ajunul Craciunului lui 2015 si mi-a adus niste carne de porc de la ei de acasa: era ceva fantastic, nu mai gustasem nicicand asa ceva, nici macar in Spania, unde exista o traditie a cresterii porcilor in mediul lor natural! Apoi, avand copii mici, am inceput sa cautam carne de pui si de curcan pentru ei si ne mai aducea tot Vlad din mica lor ferma. Anul trecut, eram in plina pandemie, si ne aducem aminte de problemele de aprovizionare cu alimente, mi-am dat seama ca avem nevoie cu totii in Romania, si mai ales familiile cu copii, de surse de hrana sanatoasa, pe plan local, si i-am propus lui Vlad sa transformam hobby-ul intr-o ferma care sa promoveze acest mod de crestere a animalelor”, a adaugat Dan Cirstea.

 

Produsele Mosia Chindia - carne de porc, pui si curcani (carcasa si piese) si produse din carne (carnati, crenvursti, rulade etc.) pot fi procurate simplu prin contact direct pe Whatsapp la numarul de telefon 0790.542.145, pe pagina de Facebook Mosia Chindia si, in curand, pe www.mosiachindia.ro. Ferma isi propune sa atraga parteneri pentru realizarea unei platforme de e-commerce si pentru extinderea bazei de comercializare catre bacaniile si restaurantele premium, din Bucuresti si imprejurimi. In general, Mosia Chindia este deschisa la parteneriate cu persoane si companii care inteleg beneficiile conceptului „Pasture Raised” si doresc sa le faca accesibile pe piata din Romania.

 

Vlad Mirita, 39 de ani, este unul dintre cei mai apreciati solisti vocali de opera si muzica pop si a performat timp de sase ani pe scena Operei Nationale din Bucuresti, incepand din 2006. In 2008, a fost reprezentantul Romaniei la Concursul International Eurovision, alaturi de Nico. De-a lungul carierei a avut spectacole in toata Europa, de la Londra la Sankt Petersburg si a fost invitatul special al Angelei Gheorghiu, intr-o serie de concerte desfasurate in tara si strainatate. . Castigator a numeroase premii, Vlad Mirita are mai multe colaborari cu posturi nationale de televiziune. In anul 2010, Vlad Mirita a inceput sa isi cultive pasiunea pentru animale infiintand o ferma de animale alaturi de tatal sau. Pe aceasta baza, alaturi de Dan Cirstea a infiintat Mosia Chindia, prima ferma de animale multispecie cu Crestere prin Pasunare, din Romania.

 

Dan Cirstea, 46 de ani, este de peste 20 de ani antreprenor, fondator si Managing Partner al United - agentie de Relatii Publice si marketing, lider in comunicarea pentru industria alimentara, retail, centre comerciale, imobiliare, turism si servicii financiare. United este proprietarul marcii Unikorn, www.unikorn.ro., un sistem inovativ de relatii publice. Ca antreprenor, Dan Cirstea are ca scop promovarea inovatiilor romanesti la nivel national si international si democratizarea PR-ului si comunicarii de marketing in general, dand start-up-urilor si companiilor medii posibilitatea sa obtina vizibilitate si sa atraga clienti la fel ca si marile companii. Incepand din 2021, Dan Cirstea este co-fondator al fermei Mosia Chindia, alaturi de Vlad Mirita.

 

Despre Mosia Chindia
Fondata in 2010, ca o mica ferma care sa acopere necesitatile familiei Mirita, interesul tot mai mare pentru produsele provenite din animale pasunate a deschis oportunitatea ca Mosia Chindia (www.mosiachindia.ro) sa devina o ferma de animale multispecie. Antreprenorii, Vlad Mirita si Dan Cirstea, isi asuma misiunea de a promova un stil de viata sanatos si de a oferi familiilor din Romania cea mai curata si sanatoasa carne, iar pe de alta parte de a promova in randul fermierilor Cresterea prin Pasunare. Prin aceasta abordare, la Mosia Chindia asiguram animalelor conditii de viata ideale, acestea manifestandu-si liber comportamentele instinctive, cu impact benefic si regenerativ asupra mediului.



Poti fi interesat si de