Noi focare de pesta africana au fost confirmate in gospodarii din Arad

Noi focare de pesta africana au fost confirmate in gospodarii din Arad


Doua noi focare de pesta porcina africana au fost confirmate in judetul Arad, miercuri, iar 33 de exemplare suine din cele doua gospodarii afectate vor fi ucise preventiv pentru a se opri raspandirea bolii.

"Avand in vedere ca la cateva exemplare din efectivul de porci din doua exploatatii nonprofesionale din satul Sintea Mica, comuna Olari, a fost confirmata infectarea cu pesta porcina africana, la propunerea Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Arad, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Arad a aprobat un Plan de masuri in vederea prevenirii raspandirii bolii", a transmis Prefectura Arad.

 

Una dintre masurile aprobate in sedinta CLCB este uciderea a 33 de porci din cele doua gospodarii.

 

Numarul focarelor in evolutie de pesta africana a ajuns la sapte in judet. Celelalte cinci focare sunt in Alunis, Neudorf (doua focare), Fantanele si Chesint.

 

Directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Arad, Marcel Rosu, declarase marti ca 321 de porci au fost ucisi preventiv de autoritati, iar 10 au murit din cauza bolii.

 

Autoritatile au organizat filtre la intrarile si iesirile din localitatile afectate, astfel incat sa fie prevenita iesirea animalelor vii sau a carnii si produselor din carne de porc. In jurul fiecarui focar s-a delimitat o zona de restrictie care este formata din zona de protectie, pe o raza de trei kilometri, si zona de supraveghere de 10 kilometri. In zona de protectie, toate exploatatiile sunt vizitate de medici veterinari, pentru a fi examinati clinic porcii din gospodarii.



Poti fi interesat si de