Noile tulpini PPA pot dezechilibra iarasi piata globala de proteina animala

Noile tulpini PPA pot dezechilibra iarasi piata globala de proteina animala


In ciuda anunturilor optimiste lansate anul trecut de guvernul de la Beijing, cu referire la refacerea inventarului de suine din China, criza PPA de pe cea mai mare piata de consum de proteina animala din lume este departe de a lua sfarsit.

Noi vesti privind aparitia unor mutatii artificiale si naturale a virusului pestei porcine africane dau peste cap intreg peisajul comertului global cu carne.

 

Vesti alarmante

China fost prima tara care a accelerat procesul de cercetare si dezvoltare a unui vaccin eficient impotriva PPA, dar a fost si statul in care o multitudine de experimente, care ar fi trebuit tinute strict in laboratoare, au ajuns pe mana crescatorilor de porci din tara.

 

Dincolo de aparitia mutatiilor genetice, rezultate ca urmare a aplicarii vaccinurilor neomologate in ferme de dimensiuni medii (n.a - o ferma de dimensiuni medii in China este una cu peste 15.000 capete), cercetatorii din tara asiatica au anuntat si doua potentiale mutatii naturale ale virusului, aparute ca urmare a densitatii mari de porcine in anumite regiuni si a vitezei crescute de propagare a virusului PPA.

 

Pana acum, ceea ce se cunoaste despre mutatiile artificiale aparute in fermele de porci din China e faptul ca acestea nu au o mortalitate de 100% pentru animalele infectate, dar reduc productivitatea in reproductie cu 35% - 40%, limitand astfel capacitatea de refacere a inventarului de suine din tara.

 

In plus, virusul se transmite la fel de rapid, prin aceleasi metode de contaminare, iar efectul asupra noilor efective nu a putut fi inca studiat, ca urmare a lichidarii voluntare a efectivelor infectate. Celelalte focare PPA depistate in China in primul trimestru al acestui an anunta, de asemenea, un nou declin in randul efectivelor porcine din tara.

 

La finalul anului 2020, China anunta o revenire a efectivelor suine la aproape 80% din invemtarul perioadei anterioare crizei PPA, cu o crestere semnificativa a scroafelor de reproductie (88%).

 

Guvernul chinez anuntase chiar si un plan de redresare a sectorului pentru perioada 2020-2023,  in care productia de carne de porc trebuia sa revina la 90%, eliminand astfel necesitatea importurilor masive de pe pietele din Brazilia, Statele Unite sau Europa.

 

Punct si de la capat

Pentru multi dintre executivii marilor companii producatoare de carne de porc din lume, situatia actuala din China tinde sa devina o copie a anului 2019, cand tara asiatica a crescut nivelul importurilor de carne de porc cu 75% pentru a face fata deficitului de pe piata interna.

 

Efectele momentului 2019 au fost resimtite inca din luna martie a acelui an, pretul carnii de porc de pe piata europeana, de exemplu, dublandu-se aproape peste noapte.

 

In 2019, volumul total al carnii de porc importate de China a depasit 2 milioane de tone, in vreme ce importurile totale de carne au fost de aproape 5,4 milioane tone.

 

In 2020, nivelul importurilor de carne de porc a fost si mai mare, peste 4,3  milioane tone, dar presiunea pusa pe preturi la nivel global s-a diminuat ca urmare a accesului dobandit pe piata chineza de catre producatorii din Statele Unite.

 

Intr-un final, pretul carnii de porc din China a ajuns la un nivel triplu fata de perioada pre-PPA, influentand si cotatiile de pe alte piete.

 

In momentul de fata, o revenire a crizei PPA in China anunta o redresare a pietei carnii de porc din Europa, unde pierderea accesului pe pietele asiatice de catre Germania, din cauza epidemiei PPA in efectivele de mistreti, a redus pretul mediu al carnii de porc la aproximativ 1,30 euro/kg. Un salt al preturilor este de asteptat si ca urmare a cererii in crestere pe alte piete din regiunea Asia-Pacific: Filipine, Coreea de Sud, Japonia, Australia.

 

Fragmentarea pietei europene

Din acest punct de vedere, Uniunea Europeana pare sa mearga cu doua viteze diferite, avantajul fiind detinut de statele care inca nu au fost impactate de virusul PPA: Spania, Danemarca, Olanda.

 

Preturile de pe piata spaniola au fost primele care au depasit socul depistarii pestei porcine africane in Germania. La fel, Danemarca si Olanda spera intr-o intensificare a exporturilor de carne de porc pe piata chineza, lasand astfel loc pentru supraproductia de carne de porc din Germania, estimata la aproximativ 500.000 tone pentru anul in curs.

 

Chiar si cu un consum diminuat pe pietele interne, ca urmare a restrictiilor aplicate in urma crizei COVID-19, tarile membre UE pot absorbi pentru moment surplusul de carne de porc aparut in Germania.

 

Belgia, o tara care a fost afectata in perioada 2018-2020 de acelasi virus intalnit la efectivele de porci mistreti, a deschis deja cateva piete asiatice, fiind in tratative pentru redobandirea accesului pe piata din China. Italia a inregistrat o diminuare a productiei de carne de porc de 9% in cursul anului trecut, iar o buna parte din productia din Germania este redirectionata catre peninsula. Romania, Polonia si Bulgaria infrunta aceeasi problema, fiind dependente de importurile de carne de porc de pe piata comunitara.

 

De altfel, reprezentanti ai JBS (Brazilia) si Danish Crown (Danemarca) au afirmat in cursul lunii martie ca se asteapta la o reluare a importurilor de carne de porc pe piata din China, chiar daca volumul acestora nu va mai atinge nivelul de anul trecut. Chiar si asa insa, un volum total de peste 3 milioane tone carne de porc ar reprezenta o absorbtie cu 505 mai mare decat cea inregistrata in 2019.

 

Marius Jianu



Poti fi interesat si de