Norvegia a exportat fructe de mare de peste 11 miliarde de dolari, in 2018

Norvegia a exportat fructe de mare de peste 11 miliarde de dolari, in 2018


Norvegia a exportat anul trecut 2,7 milioane de tone de fructe de mare, in valoare de 99 de miliarde de coroane norvegiene (11,56 miliarde de dolari), un nivel record, a anuntat Consiliul norvegian, transmit Reuters si Xinhua.

Datele reprezinta o crestere cu 5% a valorii exporturilor si un avans de 5% al volumului, fata de nivelul record din 2017.

 

"In 2018, recordurile au fost depasite de fructele de mare norvegiene, atat in ceea ce priveste volumul, cat si valoarea exporturilor. Aceste evolutii vin in pofida Brexitului, a amenintarii razboaielor comerciale si a altor dificultati de pe piata globala. Exporturile catre UE au crescut datorita evolutiei favorabile a cursului de schimb si a concurentei scazute", a afirmat Renate Larsen, seful Consiliului norvegian.

 

Anul trecut, Norvegia a exportat catre UE 1,7 milioane de tone de fructe de mare, in valoare de 66 de miliarde de coroane norvegiene, un avans de 8% fata de 2017. Polonia a fost cea mai mare piata unica in ceea ce priveste valoarea exporturilor, cu 228.000 de tone de fructe de mare, in valoare de 10,2 de miliarde de coroane norvegiene. Este prima piata care depaseste pragul de zece miliarde de coroane norvegiene.

 

Cea mai importanta specie pentru exporturile norvegiene de fructe de mare este somonul, cu doua treimi din nivelul exporturilor. Norvegia a exportat anul trecut 1,1 milioane de tone de somon, in valoare de 67,8 miliarde de coroane norvegiene, un avans de 5% fata de 2017.

 

Pentru acest an, Consiliul norvegian estimeaza o crestere cu 3% a productiei de somon in crescatorii, in timp ce pe plan global productia ar urma sa inregistreze un avans de 4%.

 

Somonul este al doilea produs de export al Norvegiei, dupa titei si gaze naturale.

 

Pretul somonului norvegian ar urma sa creasca anul acesta la 62,7 coroane norvegiene (7,32 dolari) pe kilogram, de la 60,73 coroane norvegiene 2018, a previzionat Consiliul norvegian.

 

Norvegia este cel mai mare exportator mondial de somon, iar evolutiile comerciale globale afecteaza economia tarii. Printre principalii producatori norvegieni de somon se afla: Mowi (fosta Marine Harvest), Salmar, Leroy Seafood, Grieg Seafood si Norway Royal Salmon.Poti fi interesat si de