O specie de ton, amenintata de pescuitul excesiv

O specie de ton, amenintata de pescuitul excesiv


Comisia internationala pentru conservarea tonului din Oceanul Atlantic (ICCAT) nu a reusit sa ajunga la un consens pentru adoptarea unor masuri mai stricte in vederea protejarii tonului obez, victima a pescuitului excesiv, astfel ca editia 21 a reuniunii extraordinare a comisiei s-a incheiat fara un acord in acest sens, relateaza AFP.

Aproximativ cincizeci de state si Uniunea Europeana, reprezentanti din industria pescuitului, ONG-uri si oameni de stiinta s-au reunit la 12 noiembrie in Croatia, la Dubrovnik, pentru a discuta timp de o saptamana despre situatia acestui ton tropical. La inceputul lunii octombrie, comitetul stiintific al ICCAT a elaborat un bilant alarmist potrivit caruia tonul obez - peste apreciat pentru carnea sa, in special sub forma de sashimi - este pescuit excesiv, iar specia se afla in pericol.



Pe parcursul saptamanii, partile interesate au examinat diverse propuneri. Cel mai recent text a propus duminica "punerea in aplicare a unui program pe o perioada de 15 ani pentru restabilirea (populatiei) tonului obez" cu aplicabilitate pana in anul 2033.



Aceasta propunere a avansat o cota anuala de 62.500 de tone pescuite pentru anii 2019, 2020 si 2021. In prezent, cota este de 65.000 de tone, insa vizeaza doar sapte parti interesate, printre care se numara UE si Japonia, cei mai importanti pescari de ton obez.



Alte state scapa sistemului de cote si, prin urmare, capturile totale au totalizat 80.000 de tone in 2017, noteaza AFP. Pentru remedierea acestei situatii, textul propune includerea in sistemul de cote a tarilor care pescuiesc peste 1.575 de tone de ton obez pe an.



Acest text include masuri de limitare a utilizarii FAD-urilor pentru pescuitul de ton si a plutelor folosite drept momeala pentru pesti inainte ca acestia sa fie prinsi in plase. Aceste dispozitive contribuie la capturarea unui numar mare de exemplare juvenile de ton obez.



Duminica seara, dupa o reuniune extinsa, nu s-a ajuns la niciun consens. ''S-a terminat'', a declarat Gualberto Rita, presedintele Federatiei de pescuit din Azore ingrijorat in legatura cu absenta unui acord pentru micile comunitati precum cea pe care o reprezinta, foarte dependente de pescuitul acestei specii de peste. ''Spre surprinderea tuturor, nu a existat niciun acord", a indicat o alta sursa citata de AFP.



ICCAT va mentine apoi cota actuala de pescuit de 65.000 de tone, a estimat o alta sursa.  "Ar fi extrem de dezamagitor" daca ICCAT nu va ajunge la un compromis global, a comentat Grantly Galland de la ONG-ul Pew.



In 2007, ICCAT a adoptat, dupa mai multi ani de intarziere, masuri drastice privind tonul rosu, specie afectata de pescuitul excesiv, ceea ce a permis refacerea stocurilor.



Poti fi interesat si de