Oros: Exista in Romania o criza a carnii de porc, dar nu ne paste o criza alimentara

Oros: Exista in Romania o criza a carnii de porc, dar nu ne paste o criza alimentara


Este putin probabil ca Romania sa se confrunte cu o criza alimentara in viitorul apropiat, dar este intr-adevar o criza in sectorul carnii de porc, sustine ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

"Credinta mea este ca nu ne paste o criza alimentara, cel putin nu in viitorul apropiat. (...) Citesc si eu tot felul de analize FAO care ne semnaleaza ca peste 10 ani sau peste 15 ani sau acum, mai curand, ca a aparut aceasta pandemie Covid, o sa apara si o criza alimentara. Unii pun aceasta criza si pe seama schimbarilor climatice, a fenomenelor extreme care duc la pierderi mari de productie, cum am avut si noi in zona de sud-est a Romaniei, anul trecut, din cauza unei secetei extreme, iar productia de cereale a scazut cu 40%. Dar anul acesta iata ca ne revenim si vremea ne ajuta", a spus Adrian Oros, la Digi 24.

 

Ministrul Agriculturii a precizat ca exista in Romania o criza a carnii de porc, care a aparut in anul 2017, cand s-a instalat pesta porcina africana.

 

"Productia interna acopera doar 25% din consumul intern, aici avem un minus din cauza pestei porcine africane, Daca ma uit pe balanta comerciala avem o problema si cu legumele. Daca la carnea de porc avem un deficit al balantei comerciale de 620 de milioane de euro anual, la legume avem un deficit de 500 de milioane de euro", a adaugat Oros.

 

Romania se confrunta cu o problema structurala, adica cu foarte multi fermieri foarte mici si cu o putere mica de negociere, a explicat seful MADR.

 

"Ei nu reusesc nici atunci cand isi procura inputurile - seminte, ingrasaminte, pesticide - sa obtina preturi avantajoase, nici atunci cand vor sa isi valorifice productia la preturi foarte bune, astfel incat foarte multi dintre ei nu rezista pe piata. Singura solutie realista si imediata este de a se asocia. Sigur este o reticenta la asociere", a mai spus ministrul Agriculturii.Poti fi interesat si de