Oros: In bugetul PNDR avem 350 de milioane de euro pentru zootehnie

Oros: In bugetul PNDR avem 350 de milioane de euro pentru zootehnie


Suma alocata zootehniei in bugetul PNDR din perioada de tranzitie se ridica la 350 de milioane de euro, dintr-un total de 760 de milioane de euro prevazut pentru investitii in exploatatii agricole, a afirmat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, mentionand ca din aceasta suma se pot finanta inclusiv fermele de reproductie.

“In Bugetul PNDR de tranzitie am pus 350 milioane euro din 760 milioane euro pentru zootehnie. De aici se pot finanta inclusiv fermele de reproductie. Noi, in paralel, sigur ca negociem si in Programul National de Rezilienta si Relansare (PNRR). Este unul dintre proiectele cu care negociem cu Comisia Europeana, dar nu stim care va fi rezultatul negocierilor, cate dintre proiecte, pentru ca fiecare minister ne-am dus cu mai multe proiecte. Noi avem proiectul pe care il consideram principal, cel legat de irigatii, de gestionarea apei, dar avem si acea retea de depozite pentru produse romanesti - si avem depus si proiectul privind reproductia la porci, relansarea cresterii porcului. Sigur, l-am legat si de eradicarea pestei porcine africane, pentru ca nu poti sa te duci sa ceri la Comisia Europeana bani pentru reproductie si, in acelasi timp, tara este plina de pesta porcina africana. In proiect am mentionat ca, pe de o parte, vom relansa cresterea porcului prin stimularea reproductiei in tara dar, in acelasi timp, prin inasprirea regulilor de biosecuritate, ca sa reusim sa controlam aceasta boala. Deci, avem doua tentative de finantare, una prin PNRR, care este in negociere si cealalta care este foarte clara in programul national de tranzitie unde sunt sume pentru zootehnie - 350 milioane euro in urmatorii doi ani”, a mentionat Adrian Oros, la dezbaterea online cu tema “Industria carnii, intre realitatile romanesti si provocarile europene”.

 

Ministrul Agriculturii a subliniat ca bugetul pentru anul acesta a permis sa fie continuate toate schemele de sprijin, toate masurile din bugetul national, dar “la o intensitate mai redusa, iar in cazul ajutorului national tranzitoriu s-a ajuns undeva la 50-55% din intensitatea de sprijin pentru anul trecut.”

 

“Impreuna cu asociatiile am decis cum anume sa impartim acesti bani pe care ii aveam la dispozitie. Singura modificare pe care am facut-o - si care a fost la cererea crescatorilor de bovine - a fost aceea sa nu ne mai raportam la acea data istorica si sa facem ca banii sa ajunga la fermierii care acum au animale in gospodarii. De aceea, ajutorul national tranzitoriu in cazul bovinelor pare foarte mic, este foarte mic, in schimb restul banilor ii orientam intr-o schema de sprijin de Covid, in asa fel incat banii sa ajunga la fermieri care acum au numarul de animale real, de acum, nu la data din 2013. Am avut zeci de discutii cu fermierii care nu erau de acord sa dam banii pe acea dat istorica intrucat, in multe cazuri, unii in 2013 aveau animale mai putine, iar acum au mai multe si li se parea mai corect sa primeasca pe numarul real de animale, iar unii, destul de multi, nu mai aveau animale, chiar deloc sau aveau animale foarte putine comparativ cu 2013 si primeau in continuare acele sume. Fiind bani de la bugetul national am gasit aceasta modalitate de a face ca banii sa ajunga pe animale reale”, a mai spus Adrian Oros.

 

Potrivit ministrului, atat in domeniul vegetal, cat si in cel zootehnic sumele sunt considerabil mai mici decat anul trecut. “Sigur, speranta mea este ca la rectificare sa reusim sa mai mai adaugam niste sume. Anul trecut am pornit cu un buget mult mai mic si la ambele rectificari am avut sansa, noi, cei de la Ministerul Agriculturii, sa primim sume consistente”, a adaugat Oros.

 

Ministrul Agriculturii a subliniat ca Programul National Strategic va incepe efectiv in 2023.

 

“In aceasta perioada suntem la ultimele precizari pe care ni le mai cere Comisia privind Programul National de Tranzitie 2021-2022 unde avem 3,2 miliarde euro pentru Pilonul II, pentru aceste masuri. Am considerat ca este corect ca acele prioritati si acele nevoi pe care le-am identificat sa le prindem in finantari inca din perioada de tranzitie. De aceea, pentru integrarea productiei, pentru masura 4.1 fosta masura “Investitii in exploatatii agricole” am alocat 760 milioane de euro pentru perioada de tranzitie si ca un termen de comparatie pentru intreaga perioada 2014-2020, aceasta masura a fost bugetata cu 840 de milioane”, a explicat oficialul MADR.

 

Acesta a subliniat ca s-a dorit integrarea productiei la nivel de ferma si ca sa nu mai fie concurenta intre diversele domenii de activitate, in asa fel incat intr-o anumita zona sau intr-un anumit domeniu de activitate care a primit puncte mai multe sa mearga majoritatea sumelor. “Am splitat in 7 submasuri aceasta masura in asa fel incat sa avem si pentru sectorul legumicol, si pentru sectorul vegetal si pentru sectorul zootehnic, unde avem 299 milioane euro. Si pentru zona montana, tot in sectorul zootehnic separat, 60 de milioane de euro. Practic, o suma aproape jumatate din aceasta masura de investitii in ferme se duce catre acest sector zootehnic. Incercam sa legam productia primara de depozitare si procesare pentru ca asta este problema principala. Sa incercam sa nu mai exportam produse primare cu valoare adaugata mica si sa exportam, daca este cazul sa exportam hrana procesata - dar in primul rand sa ne asiguram consumul intern”, a mai spus seful MADR.

 

In ceea ce priveste deficitul balantei la carne pe toate speciile, ministrul Agriculturii a spus ca “nu stam foarte bine, mai ales la carnea de porc”.



Poti fi interesat si de