Oros: Ordinul privind cresterea porcilor opreste activitatea ilegala a samsarilor

Oros: Ordinul privind cresterea porcilor opreste activitatea ilegala a samsarilor


Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, sustine ca proiectul de ordin privind stabilirea tipurilor de exploatatii de suine, lansat in dezbatere publica, nu distruge gospodaria taraneasca, ci opreste activitatea ilegala a samsarilor, in timp ce toti crescatorii mari sau mici trebuie sa respecte reguli minime de biosecuritate.

"Ordinul 24/2021 este un proiect de ordin, in timp Ordinul 538 dat de domnul Daea (fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea - n. r.) este in vigoare, dar care spune exact acelasi lucru. Din nefericire, daca in spatele acestui ordin nu stau si actiuni ale altor institutii care trebuie sa se ocupe de oprirea pestei porcine africane, vom continua sa ne lamentam ca producem in Romania doar 25% din consum si ca din cele 3,6 milioane de locuri de cazare pentru porcul gras sunt populate sub 900. Toate fermele acelea au fost falimentate. Statul roman plateste 600 de milioane (euro - n. r.) despagubiri din buget, din banii tuturor, deficitul comercial pentru carnea de porc este cel mai mare, a fost de 621 de milioane de euro in 2019. Este clar ca toata lumea, si crescatorii mari si crescatorii mici, trebuie sa respecte niste reguli, in primul rand niste reguli de biosecuritate ca sa putem opri raspandirea pestei porcine africane si relansa cresterea porcului", a declarat vineri Adrian Oros, la dezbaterile pe buget in comisiile parlamentare reunite pentru buget, finante si banci. .

 

El a adaugat ca, prin lansarea proiectului de ordin in dezbatere publica, a dorit sa "aduca pe tapet aceasta discutie, care cred ca este foarte serioasa: ce facem cu pesta si cum relansam cresterea porcului?".

 

"Sigur ca sunt autoritati care au atributii in circulatia animalelor si gestionarea mistretilor. Ministerul Agriculturii, prin acest ordin pe care l-a adus in dezbatere, repet, in dezbatere, in timp ce exista alt ordin cu aceleasi prevederi in vigoare, a vrut doar sa aduca pe tapet aceasta discutie, care cred ca este foarte serioasa: ce facem cu pesta si cum relansam? Asa, la modul populist, a discuta doar, fara solutii, putem sa discutam in continuare, cum facem din 2017, si lucrurile sa se agraveze, nu sa se rezolve (...)", a sustinut seful MADR.

 

Intrebat daca prin aceste masuri nu va distruge gospodaria taraneasca, Oros a precizat ca, fara respectarea unor reguli minime de biosecuritate, nu vom scapa de "aceasta boala pacatoasa".

 

"In 2019, tara era rosie pentru ca nu s-au luat masuri la timp, din populism. Eu nu spun ca vreau sa distrug gospodaria taraneasca, asta spun unii, eu spun ca toti, si cei mici si cei mari, trebuie sa respectam niste reguli minime de biosecuritate pana scapam de aceasta boala pacatoasa. Sa stiti ca nu este nicio diferenta intre pesta porcina africana, ca extindere si ca periculozitate, si ceea ce se intampla cu aceasta pandemie Covid. Daca nu luam masuri si nu respectam masurile luate, si cei mici si cei mari, nu vom rezolva niciodata aceasta pierdere constanta pe tot ce inseamna productie de porc", a mai spus el.

 

In opinia sa, ordinul ar putea opri activitatea ilegala a samsarilor, a acelor mijlocitori de animale, care poarta porcii domestici dintr-o parte in alta si raspandesc boala.

 

"Nu are nimeni treaba cu gospodaria taraneasca, dar stim ca exista acei mijlocitori de animale care sunt samsarii si care chiar nu au nicio treaba cu gospodaria taraneasca, doar poarta porcii domestici in portbagaj raspandind boala. Reglementarea se refera, in primul rand, la a opri activitatea aceasta ilegala a samsarilor. Am vrut sa atrag atentia ca avem o problema reala care se va adanci privind cresterea porcului in Romania si, daca nu luam masuri chiar nepopulare, dar necesare, nu o sa putem opri acest lucru", a transmis Adrian Oros.

 

Proiectul de Ordin 24/2021, lansat la finele lunii ianuarie in dezbatere publica, reglementeaza cresterea si miscarea porcilor domestici si clasifica exploatatiile de porci in exploatatii non-comerciale (gospodariile taranesti), unde pot fi crescuti pentru consum familial pana la 5 porci, si exploatatii comerciale, unde sunt crescuti porci pentru comercializare.

 

"Ordinul vine sa reglementeze activitatea a maxim 2% din crescatori, obligand la respectarea unor norme minime de biosecuritate, pentru protejarea celorlalti 98%, care cresc porci pentru consum familial sau au ferme comerciale si respecta legea", spunea recent Adrian Oros.

 

Romania inregistreaza 443 de focare active de pesta porcina africana (PPA) in 37 de judete, din care sapte in exploatatii comerciale si sase focare in exploatatii comerciale de tip A, potrivit datelor anuntate vineri de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

 

De la prima semnalare a prezentei virusului PPA in Romania, pe data de 31 iulie 2017, si pana in prezent, au fost diagnosticate 5.070 de cazuri la mistreti in 41 de judete.

 

In intervalul 18 februarie 2021 - 25 februarie 2021 au fost inregistrate 22 de focare noi de pesta porcina africana.Poti fi interesat si de