PAC, pe agenda discutiilor dintre premierul V. Dancila si comisarul P. Hogan

PAC, pe agenda discutiilor dintre premierul V. Dancila si comisarul P. Hogan


Prim-ministrul Viorica Dancila a avut ieri o intrevedere cu Phil Hogan, comisar european pentru Agricultura si dezvoltare rurala, in contextul vizitei de lucru pe care o efectueaza la Bruxelles, pe agenda discutiilor aflandu-se Politica Agricola Comuna, dar si situatia privind pesta porcina si inundatiile cu care se confrunta tara noastra.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul si comisarul european au abordat aspecte prioritare ale agendei europene, cu accent pe demersurile in derulare la nivelul UE pe dimensiunea Politicii Agricole Comune.

 

De asemenea, au fost abordate aspecte privind stadiul pregatirilor pentru exercitarea de catre Romania, incepand cu 1 ianuarie 2019, a Presedintiei Consiliului UE.

 

"Premierul Viorica Dancila a aratat ca unul din obiectivele majore ale Romaniei, in calitate de viitoare Presedintie a Consiliului UE, va fi aceea de a se asigura ca politicile Uniunii Europene se raporteaza in permanenta la principiul coeziunii, ca valoare comuna a UE. Din aceasta perspectiva, Romania va depune toate eforturile pentru avansarea procesului de negociere si adoptarea, in timp util, in functie si de sprijinul celorlalte state membre ale Uniunii, a propunerilor privind Cadrul Financiar Multianual 2021 - 2027", se arata in comunicat.

 

Prim-ministrul Dancila a apreciat ca Politica Agricola Comuna "si-a demonstrat valoarea adaugata, reprezentand un veritabil catalizator pentru dezvoltarea economica si sociala a zonelor rurale europene, pentru mentinerea activa si accelerata a procesului de coeziune intre regiuni si pentru asigurarea de alimente sigure, de inalta calitate si la preturi accesibile cetatenilor europeni".

 

"In acest context, premierul roman a subliniat necesitatea reflectarii de o maniera adecvata a rolului major al acestei politici in nivelul alocarilor pentru Politica Agricola Comuna in viitorul buget european. De asemenea, premierul Romaniei a mentionat ca Guvernul de la Bucuresti sustine mentinerea bugetului PAC la un nivel comparabil cu cel actual, mentionand totodata ca Romania apreciaza bunele intentii ale Comisiei privind simplificarea si cresterea subsidiaritatii in aplicarea viitoarei Politici Agricole Comune, dar si propunerea de continuare a reducerii decalajului dintre platile directe ale fermierilor din diferitele state membre. Seful Executivului a precizat ca Romania nu este de acord cu plafonarea, care va afecta grav cele mai competitive ferme din tara noastra. Cei doi oficiali au discutat si despre propunerile Comisiei privind sustinerea, in Romania, a fermelor mici si a tinerilor fermieri", releva comunicatul.

 

Viorica Dancila a subliniat, totodata, importanta asigurarii unei arhitecturi simplificate a viitoarei politici in orizontul post-2020, care sa permita un nivel sporit de transparenta, accesibilitate si eficienta in relatia cu beneficiarii directi.

 

"Prim-ministrul a apreciat rolul pe care Comisia Europeana il va detine in procesul decizional european cu privire la propunerile din domeniul agriculturii si a exprimat interesul si deschiderea Romaniei de a continua cooperarea cu Comisia in scopul identificarii, impreuna cu statele membre si cu Parlamentul European, a celor mai bune solutii pentru agricultura europeana, pentru fermierii europeni si, in esenta, pentru cetatenii europeni, ca principali beneficiari ai politicilor Uniunii", precizeaza sursa citata.

 

Potrivit comunicatului, seful Executivului a ridicat in discutie si problemele actuale cu care se confrunta Romania, respectiv pesta porcina africana si inundatiile care afecteaza mai multe judete.

 

"Referitor la pesta porcina africana, comisarul european pentru Agricultura si dezvoltare rurala a mentionat faptul ca aceasta a debutat in Polonia si ca ia in considerare modalitati de oferi ajutor tarii noastre. In ceea ce priveste inundatiile, premierul Romaniei si comisarul Phil Hogan au convenit ca saptamana viitoare se va discuta cu ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Romania, Petre Daea, despre ajutorul pe care il poate oferi Comisia Europeana tarii noastre. Vor fi analizate efectele schimbarilor climatice asupra sectorului agricol in ansamblu, pe langa inundatii urmand a fi luate in considerare si seceta care afecteaza alte state membre", se mentioneaza in comunicat.

 

Guvernul mai informeaza ca oficialul european a acceptat invitatia adresata de premierul Dancila de a efectua, cat de curand, o vizita in Romania.

 

La intrevedere a participat si ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.Poti fi interesat si de